Trónra engedné a katolikusokat az angol kormány

Vágólapra másolva!
Több mint háromszáz éve érvényben van Angliában az a törvény, amely kizárja a trónutódlás rendjéből a római katolikusokat. A sokak szerint diszkriminatív szabályt hamarosan eltörölhetik, miután a londoni kormány is egyet ért azzal, hogy idejét múlt rendelkezésről van szó.
Vágólapra másolva!

A brit kormány is támogatja, hogy töröljék el a katolikusok trónra kerülésének több mint háromszáz éves tilalmát - közölte a Guardian. A brit napilap szerint a javaslat korlátozná a királyi tanács jogkörét is: a valaha nagyhatalmú testület szerepe arra korlátozódna, hogy közvetítsen a londoni kormány, illetve Skócia és Wales közti vitás ügyekben. A javaslatot Chris Bryant parlamenti képviselő dolgozta ki, miután Gordon Brown miniszterelnök azzal bízta meg, hogy tekintse át a brit alkományos berendezkedést.

Angliában 1688 óta van érvényben az a többször is megerősített törvény, amely kizárja a római katolikus vallásúakat, illetve házastársaikat a trónöröklés rendjéből, és egyben előírja, hogy csak protestánsokat lehet királlyá koronázni. A Guardian nyolc évvel ezelőtt már kampányt indított az álláspontjuk szerint elavult, ráadásul az 1998-ban elfogadott emberi jogi törvénynek ellentmondó szabály megszüntetéséért.

A katolikusok kizárása a trónöröklésből az után kapott ismét figyelmet, hogy a trónöröklési sorban a 11. helyen álló Peter Phillips - II. Erzsébet királynő lányának, Anna hercegnőnek a fia - májusban feleségül vette a kanadai katolikus családból származó Autumn Kellyt. A vállalatvezetési tanácsadóként dolgozó Kellynek anglikán hitre kellett térnie, különben a törvény szerint férjének le kellett volna mondania a trónigényéről.