A Putyin-modell fenyegeti a nyugatot egy olasz politikus szerint

Vágólapra másolva!
A putyini Oroszország tekintélyelvűsége és a demokrácia kiüresedése veszélyezteti Itáliát és az egész nyugatot egy olasz ellenzéki pártelnök szerint. Walter Veltroni egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, a társadalomnak reagálnia kell a "Putyin-modell" fenyegetésére, mivel Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök újraértékeli a fasizmust, és az oroszokhoz hasonló rendszert épít ki.
Vágólapra másolva!

Olaszországban is megvalósulhat a tekintélyelvű "Putyin-modell", ha az olasz társadalom nem reagál a veszélyre kellőképpen - jelentette ki Walter Veltroni, az ellenzéki Demokrata Párt (PD) vezetője a Corriere della Sera című milánói napilap vasárnapi számában megjelent interjúban. A politikus szerint ez a tendencia, a demokrácia kiürülése az egész Nyugatra nézve veszélyes lehet.

A volt római főpolgármester abban látja a veszély jeleit, hogy Silvio Berlusconi kormányfő egyszerűen nem vesz tudomást az ellenzékről. Az olasz miniszterelnök az ellenzék vezetőit sértegeti, "alvajáróknak", "csődtömegnek" nevezi őket, a parlamentet pedig úgy kezeli, mint időpazarlást - mondta a politikus.

Veltroni elismerte, hogy az olasz törvényhozás munkája lassú és körülményes, de ennek orvoslása szerinte az egykamarás parlament bevezetése és a képviselők számának a felére csökkentése, nem pedig a vita megakadályozása. Úgy látja, hogy a jelenlegi jobboldali kormány újra akarja értékelni az olasz fasizmust, továbbá ellenőrzése alá vonná a sajtót és csak a neki tetsző lapok részesülnének állami támogatásban.

A demokrata pártelnök elhívta a figyelmet arra is, hogy erősödik a rasszizmus, és a kormány "ellenségnek" állítja be a bevándorlókat. "Mindezek olyan légkört hoztak Olaszországban, amelyben úgy tűnik, hogy a kormány mindent megengedhet magának" - mondta a baloldali politikus.