Két és fél évet kaphat a török hadsereget kritizáló énekesnő

Vágólapra másolva!
Azzal vádolják Bülent Ersoy népszerű török énekesnőt, hogy elidegeníti népét a katonai szolgálattól. Ersoy februárban, egy tévéműsorban kijelentette, hogy ha lenne egy fia, nem küldené a hadseregbe. A török törvények szerint két és fél évet kaphat.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek Bülent Ersoy népszerű török énekesnő ellen, mert február 25-én a Popstar Alaturka nevű tévéműsor zsűritagjaként kritizálta a török hadsereg bevonulását Észak-Irakba: "Mások háborúja miatt nem küldeném a gyerekemet a föld alá" - jelentette ki.

Egy másik zsűritag megjegyezte, ha neki lenne fia, maga küldené a hadseregbe. Erre Ersoy eképp reagált: "Jaj, mindig ugyanazok a klisék, mindig ugyanaz a duma. Gyerekek halnak meg, vér, könny folyik, halottak vannak, aztán mindig jönnek ezek az üres szavak" - idézte az énekesnőt az osztrák Standard című lap.

A török televíziós felügyeleti szerv szerint az énekesnő megsértette azt az elvet, hogy nem lehet a televízióban "a társadalom nemzeti értékei ellen" beszélni. Épp ezért a bakirköyi államügyészség a büntető törvénykönyv 318. cikkelye alapján kezdeményezett eljárást az énekesnő ellen. A vád: "a nép elidegenítése a katonai szolgálattól".

Ezt a paragrafust a lap szerint olyankor szokta a török igazságszolgáltatás elővenni, amikor kritikusai ellen akar fellépni. A véleményszabadság korlátozása miatt az EU is kritizálta a török büntető törvénykönyvet.

Az államügyész azzal vádolja Ersoyt, hogy veszélyes propagandája a kurd szeparatisták pártjának, a PKK-nak kedvez, miközben a katonai szolgálat minden török számára "szent kötelesség". Amennyiben az énekesnőt elítélik, két és fél évig tartó szabadságvesztést is kaphat.

Ersoy 1952-ben Isztambulban született fiúként, de 1980-ban Londonban nővé operáltatta magát, amiért az akkori elnök, Kenan Evren nyolc évre eltiltotta a török színpadoktól. Ekkor a németországi Freiburgba költözött. Jelenleg Törökországban a homo- és transzszexuálisok szimbóluma.