Öngyilkos merénylő robbanthatott Damaszkuszban

Vágólapra másolva!
Szíria szerint öngyilkos merénylő követte el a szombati damaszkuszi robbantást, amely 17 ember életét oltotta ki. Basár al-Asszad elnök libanoni szélsőségeseket sejt a merénylet mögött, mások iraki terroristákra gyanakodnak.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merénylet volt a szombati robbantás, amely 17 ember életét követelte Damaszkuszban - állítják a szíriai hatóságok. A merénylethez használt autó egy szomszédos arab országból érkezett a robbantás előtti napon. Az állami média ugyan nem közölte melyik országról lehet szó, de Szíriának három arab szomszédja van: Irak, Jordánia és Libanon.

A kocsiban 200 kilogramm robbanóanyag volt, az 1980-as évek óta nem volt példa ilyen súlyos merényletre az országban. A kocsi vezetője maga is életét vesztette a robbanásban, személyazonosságát DNS-minták alapján próbálják kideríteni. A szír Sana hírügynökség szerint a merénylet mögött egy olyan szunnita muszlim csoport áll, amelyik minden más hitű ember megölésére buzdít. A csoport néhány tagját állítólag pár nappal a merénylet előtt letartóztatták. A merénylet helyszíne közelében van egy neves síita zarándokhely.

Basár al-Asszad szír elnök viszont észak-libanoni szélsőségeseket sejt a merénylet mögött. Egy libanoni katonai elemző szerint a merénylet összefüggésbe hozható azzal, hogy szeptember 22-én Szíria csapaterősítést küldött a libanoni határra belbiztonsági okokból. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió damaszkuszi tudósítója szerint ugyanakkor iraki csoport is állhat a merénylet mögött.

A robbantás idén már a harmadik gyanús merénylet Szíriában. Februárban szintén Damaszkuszban felrobbantották a libanoni Hezbollah katonai parancsnokát, augusztusban pedig lelőtték Muhamed Szulejmánt, Asszad elnök bizalmasát, akit Szíria és a Hezbollah összekötőjeként tartottak számon.