Iowa - A Sólyomszem Állam

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Des Moines
Lakosság: 2,99 millió fő
Kormányzó: Chet Culver (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 54% demokrata párt, 45% republikánus párt
Elektorok száma: 7

Innen jött: William F. Cody, alias Buffalo Bill (katona, bölényvadász, "showman"), Herbert Hoover (amerikai elnök), John Wayne, Elijah Wood (filmszínészek), Donna Reed (filmszínésznő), Norman Borlaug (Béke Nobel-díjas, a 'zöld forradalomért', és a harmadik világ élelmezésének javítására tett erőfeszítéseiért kapta).

Hivatalos madara az aranycsíz, virága a vad prérirózsa, fája a nagylevelű tölgy.

Jelmondat: Our liberties we prize and our rights we will maintain. (angol) - Kiváltságainkat nagyra becsüljük és jogainkat fenn fogjuk tartani.

Forrás: Getty Images

Iowa az amerikai Közép-Nyugat egyik tipikus állama. Nagyrészt sík terület, itt-ott dombokkal tarkítva, igazi Préri-állam. Határát északon és délen vonalzóval húzták meg, míg keleten a Mississippi, nyugaton pedig a Missouri alkotja határát. Érdekesség, hogy a nedves kontinentális éghajlatú Iowában a legnagyobb általában az USA-beli radonkoncentráció.

Iowa nevét egy indián törzsről kapta. A franciák tették először lábukat e földre, és sokáig az övék is maradt Iowa (ld. a székhely Des Moines franciásan csengő nevét). Az első amerikai telepesek igen későn, 1833-ban érkeztek csak meg ide. Viszonylag hamar, 1846-ban csatlakozott az Unióhoz, és azt is támogatta a polgárháborúban.

Iowa világéletében jól megélt a háborúkból, mivel az USA egyik fontos éléskamrájának és ellátó háttérországának számít. A mezőgazdaság a gabonára és a tejtermékekre épít, de Iowa számít az USA legnagyobb etanoltermelőjének is. Emellett persze fejlett iparral és szolgáltatószektorral is rendelkezik. A turizmus is számít a gazdaságában, egyik legnagyobb attrakciója az Iowát átszelő nagy kerékpártúra, amire szerte az Egyesült Államokból érkeznek kerekesek. Ők nyugatról kelet felé szelik át az államot, évente több ezren, lassacskán tízezren.

A közel 3 milliós lakosság túlnyomó része (kb. 95%) fehér amerikai lakos, a legnagyobb kisebbségeket a latin-amerikaiak és az afroamerikaiak alkotják. A fehérek között a németek vannak abszolút többségben, de sok az ír és angol leszármazott is. Különösen nagy problémát jelent (ahogy a közép-nyugati államokban mindenhol) az erőteljes kivándorlás az államból. Főleg a vidék néptelenedik el, sokan költöznek a városokba a mezőgazdaság csökkenő szerepe miatt. Az állam legnagyobb felekezetei sorban az evangélikus, a metodista és a katolikus egyházak.

Iowa politikailag tökéletesen megosztott. A kormányzó demokrata, a két szenátor pedig a két nagy rivális párt tagja. 1968-tól 88-ig a republikánus jelöltet támogatta a tagállam, majd jött a demokrata sikerek érája. Az ifjabb George Bush elnök törte meg ezt 2004-ben, amikor kevesebb mint 1%-kal verte meg demokrata ellenfelét, John Kerryt. Iowára tehát nem lehet fix bázisként építeni, kiszámíthatatlan, ki győz itt. Ettől függetlenül a választások nyitányakor fontos a leendő elnökjelöltek számára, hiszen gyakran fordul elő, hogy Iowa válik a mérleg nyelvévé a jelöléseknél. Érdekes emiatt, hogy John McCain republikánus jelölt mindössze 13%-os támogatottságot szerzett itt, és ezzel csak negyedik lett - jóval az első Mike Huckabee előtt.

http://www.iowa.gov