Gyanús tankokba tenyereltek a hajórabló kalózok

Vágólapra másolva!
Miközben amerikai és orosz hadihajók közelednek a kalózok által elfoglalt tankokkal tömött ukrán teherhajó felé, diplomáciai botrány van kibontakozóban azzal kapcsolatban, hogy vajon valóban Kenya volt-e a szállítmány végcélja. Felmerült, hogy a tankokat valójában az évtizedekig a szudáni központi kormány ellen harcoló Dél-Szudánnak szánták.
Vágólapra másolva!

Közelebb húzódtak a kalózok által elrabolt, tankokkal és lőszerekkel megrakott ukrán teherhajóhoz az amerikai hadihajók. Az amerikai ötödik flotta több hajója is az MV Faina látóhatárán belül tartózkodik, és a közelben van egy orosz hadihajó is.

Az amerikaiak attól tartanak, hogy a kalózok kipakolják a szállítmányt - 33 darab T-72-es tankot, rakétavetőket és nagy mennyiségű lőszert - és átadják azokat a szomáliai kormány és az országban állomásozó etióp haderő ellen harcoló szélsőséges muszlim lázadóknak. "Nem hagyjuk őket, hogy kirakodják a szállítmányt" - közölte az ötödik flotta szóvivője.

A kalózok 20 millió dollár váltságdíjat követelnek a hajóért, amely Ukrajnából indult a kenyai Mombasába. Kenya szerint a szállítmány saját célra érkezett, ám ezt többen megkérdőjelezik.

A kenyai hadsereg internetes katonai adatbázisok szerint 76 régebbi gyártású brit Vickers tankkal rendelkezik. A Guardian szerint ennek fényében sok katonai elemző meglepődött, amikor pénteken Ukrajna bejelentette, hogy tavaly már 77 darab T-72-est szállított Kenyának.

Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint ugyanakkor nyílt titok, hogy ezek a tankokat Kenyába érkezésük után a vele észak felől határos Szudánba továbbították volna. Pontosabban a khartúmi kormánnyal egészen 2005-ig véres polgárháborút vívó dél-szudáni autonóm térség vezetőinek. Ha igaznak bizonyul a mind Kenya, mind a dél-szudániak által tagadott állítás, akkor ezzel a déliek megsértenék a kenyai közvetítéssel 2005-ben Khartúmmal megkötött béke-megállapodást, ami komoly diplomáciai botrányhoz vezethet.