Amerikaiakat is figyelnek saját kémműholdjaik

Vágólapra másolva!
Amerikaiakat is figyelni fognak az amerikai kémműholdak, az így gyűjtött információk egyelőre korlátozottan - például vészhelyzetben - használhatók fel. A jogvédők szerint aggasztó, hogy az adatgyűjtés nem sérti-e az állampolgárok jogait.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kémműholdak a jövőben az amerikaiakat is figyelni fogják, a jogvédők viszont aggódnak amiatt, hogy a program esetleg sérti az állampolgárok magánszférához való jogait - írta a szerdai The Wall Street Journal. A kongresszus kevés vita után a napokban fogadta el azt a 634 milliárd dolláros költségvetési csomagot, ennek részeként megszavazták a műholdas megfigyelési program részleges finanszírozását.

A demokraták korábban éles vitát folytattak a Bush-kormánnyal a kérdésben, mert szerintük a kémkamerák Amerikára állítása személyiségi jogokat sért, ha nincsenek kiépítve a megfelelő biztosítékok az adatok illetéktelen felhasználásával szemben.

A kormány tervei szerint nem lehallgatásokról van szó, hanem arról, hogy a szövetségi, állami és helyi biztonsági testületek hozzáférhetnek majd a műholdak felvételeihez. A cél a vészhelyzetekre való gyorsabb reagálás és más biztonsági feladatok végrehajtása, ezek közé tartozik például az olyan kikötők és határtérségek ellenőrzése, amelyeket terrortámadás érhet.

Több ellenzéki képviselő a finanszírozás befagyasztását kérte, hogy a programról majd a következő adminisztráció dönthessen, a kongresszus azonban az áthidaló költségvetés keretében elfogadta, és Bush elnök kedden alá is írta. A kémműholdak így korlátozott céllal - egyelőre vészhelyzetekben és tudományos feladatokra - megkezdhetik az Egyesült Államok pásztázását.