Füstöt észleltek egy észak-koreai atomlétesítményben

Vágólapra másolva!
Elkezdhette a nukleáris létesítmények újraindítását Észak Korea, miután egyik atomlétesítménynél füstöt észleltek a napokban. A kommunista ország már múlt héten bejelentette, hogy újra használatba veszi leállított atomerőművét, ezért az USA szerdán tárgyalásokat kezdeményezett az összeomló atomegyezmény megmentésére.
Vágólapra másolva!

Gyanús tevékenységet észleltek a közelmúltban egy olyan észak-koreai nukleáris létesítmény körül, ahol 2006. október 9-én Phenjan végrehajtotta első atombomba-kísérletét. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerdai jelentése szerint az ország északkeleti részén fekvő Punggje-ri létesítmény több pontján füstöt észleltek. Egy névtelenül nyilatkozó dél-koreai kormánytisztviselő szerint Szöul közelről követi az eseményeket, hogy megállapítsák: nem készül el Észak-Korea nukleáris létesítmény újbóli aktivizálására.

A füst jöhetett a különböző berendezésekből, illetve a felújítási munkák során használt öltözékek elégetéséből is. A Yonhap által megszólaltatott másik forrás szerint elképzelhető, Észak-Korea csak mímeli a sürgés-forgást a létesítményben, hogy diplomáciai nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra, mert elakadtak a kommunista rezsim nukleáris programjáról folyó tárgyalások.

Észak-Korea egy hete utasította ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit a tavaly leállított jongbjoni atomerőműből, és bejelentette, hogy egy héten belül újra radioaktív fűtőanyaggal kíván dolgozni. A döntést azzal indokolták, hogy az USA ígérete ellenére nem vette le az országot a terrorizmust támogató államok listájáról.

A felmondott atom-egyezmény miatt szerdán az Egyesült Államok magas szintű diplomatát küldött az országba - írja a BBC. Christopher Hill valószínűleg kompromisszumot ajánl majd a kelet-ázsiai kommunista országnak, miután az eredeti megállapodás összeomlott, az amerikaiak szerint azért, mert Észak-Korea nem tudta hitelesen bizonyítani a beígért leszerelési program végrehajtását. Az elszigetelt ország az elmúlt két évben több nukleáris létesítményét működésképtelenné tette.

A mostani tárgyalás bizonytalan kimenetelű, hiszen egyelőre azt sem lehet tudni, hogy ki vezeti Észak-Koreát. A hónapok óta napirenden lévő pletykák szerint ugyanis Kim Jong-il, az ország első embere egy ideje súlyosan beteg.