Gyújtogatás okozta tizenöt ember halálát Japánban

2008.10.01. 15:55

Szándékos gyújtogatás okozhatta tizenöt ember halálát egy oszakai szálláson. A japán rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki beismerte a gyújtogatást, és azzal indokolta tettét, hogy életunt volt.

A japán rendőrség őrizetbe vett szerdán egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan okozott tüzet egy oszakai videós szálláson. A tűzben tizenöt ember halt meg. A 46 éves munkanélküli, Ogava Kadzuhiro elismerte tettét, és azzal védekezett, hogy depressziós, "beteg és életunt" - közölte az oszakai rendőrség szóvivője.
   
A rendőrség szerint a férfi a hátizsákjában lévő újságot gyújtotta meg hajnali 3 óra tájban a 32 különkabin - kinyitható ággyal, televízióval és videolejátszóval felszerelt szoba - egyikében. A negyven autóval kiérkező tűzoltóknak másfél órába telt, amíg sikerült megfékezni a lángokat. A füstmérgezésben meghalt áldozatok többsége a kabinokban aludt, amikor a tűz kiütött. Holttesteket találtak a hatemeletes épület földszintjén működő üzlet folyosóin is. Tíz ember megsérült, négyen közülük súlyosan. Az egész éjszaka nyitva tartó üzletben a kétfős személyzeten és az üzletvezetőn kívül összesen 26 vendég volt, amikor felcsaptak a lángok.
   
A helyi média szerint a rendőrség gyanúja gyorsan Ogavára terelődött, mert feltűnt, hogy épen és egészségesen került elő, miközben kabinja teljesen kiégett. Amikor szorult a nyaka körül a hurok, először azt vallotta, hogy dohányzás közben elaludt.
   
Az ilyen típusú videoüzletekből egyre több van a japán nagyvárosok pályaudvarainak környékén. Olcsó megoldást jelentenek azoknak az ingázóknak, akik lekésik utolsó vonatjukat, áruk messze alatta marad a szállodai szobákénak.
   
A legutóbbi súlyos tűzeset 2001-ben volt Japánban. Tokió vigalmi negyedében, Kabukicsóban égett porig egy bároknak otthont adó épület. Negyven ember vesztette életét, köztük hostessek és kuncsaftok a valószínűleg szintén gyújtogatás okozta tűzben. A tragédiát követően megszigorították a tűzvédelmi rendelkezéseket a távol-keleti szigetországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK