Egy napra betiltják a dohányzást Indiában

Vágólapra másolva!
Gandhi születésének évfordulóján, csütörtökön egy napra betiltják a dohányzást India nyilvános helyein. Az indiai kormány szerint az emberek egészségügyi problémáinak 40 százalékáért a dohányzás a felelős.
Vágólapra másolva!

Indai bejelentette, hogy csütörtökön, Gandhi születésének évfordulóján egy napra bevezeti a világ legnagyobb dohányzási tilalmát - írja a Times című brit napilap.

Az intézkedés során az ország 1,23 milliárd állampolgárának tiltják meg, hogy rágyújtson bárokban, hivatalokban, buszvárókban vagy más nyilvános helyeken. A tilalom megszegői 200 rúpiás - közel 730 forintos - büntetésre számíthatnak. Ez pedig azért számít komoly összegnek, mert több embernek mindössze ennyi a napi keresete az ázsiai országban.

Egészségügyi szakértők elismerik, hogy az egynapos akciótól nem várható komoly előrelépés egy olyan országban, ahol a nyilvános vizelés betiltásával sem tudtak számottevő eredményt felmutatni. A szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy ha nem tesznek komoly lépéseket a dohányzás visszaszorítása érdekében, akkor a középosztály valóssággal összeroskadhat a rákos és az érrendszeri megbetegedések miatt.

Az indiai kormány szerint az indiaiak egészségügyi problémáinak 40 százalékáért a dohányzás a felelős. Az országban 250 millió ember dohányzik, a füstülők aránya jelentősen nő például a nők között is.