Bolívia kitiltja az amerikai drogügynökök gépeit

Vágólapra másolva!
Nem repülhetnek be az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség repülőgépei Bolívia légterébe - döntött Evo Morales bolíviai elnök. Washington korábban amiatt bírálta a világ egyik legnagyobb kokainelőállító országaként számon tartott Bolíviát, hogy nem tartja be a drogellenes harcban vállalt nemzetközi kötelezettségeket.
Vágólapra másolva!

Evo Morales bolíviai elnök nem engedélyezi az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) repülőgépeinek, hogy berepüljenek az ország légterébe drogellenes harc céljából.

A bolíviai hírügynökség helyi idő szerint csütörtökön közölte, hogy Evo Morales arra utasította a kormányt: utasítsa el a DEA erre vonatkozó folyamodványát. "Két napja levelet kaptam a DEA-tól, amelyben arra kérik a kormányt, hogy engedélyezze a repülést az ország területe felett (...) Nyilvánosan azt üzenem a hatóságoknak: nem engedélyezhetik a DEA-nak, hogy gépei repüljenek Bolívia területe felett" - mondta Bolívia baloldali elnöke.

Bolívia a világ harmadik kokainelőállító országa Kolumbia és Peru után. Washington szeptemberben feltette Bolíviát azon országok listájára, amelyek nem tettek eleget a drogellenes harcban vállalt nemzetközi kötelezettségeiknek. A Fehér Ház szerint Bolívia nem lépett fel kellő határozottsággal a kokacserjék termesztése, valamint az illegális drogok előállítása és kereskedelme ellen, és nem záratta be a törvényellenesen működő kokapiacokat.