Juscsenko a parlament feloszlatásával zsarolt

Vágólapra másolva!
A parlament feloszlatásával fenyegetőzött Viktor Juscsenko ukrán elnök arra az esetre, ha nem alakul meg hamarosan az új kormánykoalíció. Mint mondta, mielőbb eredményt vár.
Vágólapra másolva!

Viktor Juscsenko ukrán elnök pénteken kilátásba helyezte, hogy feloszlatja a parlamentet, ha rövidesen nem alakul meg az új kormánykoalíció. "Folynak a tárgyalások, és azt szeretném, hogy mielőbb eredménnyel végződjenek. Ellenkező esetben élni fogok alkotmányos jogommal a parlament feloszlatására" - közölte Juscsenko.

Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem, amely a miniszterelnök vezette Julija Timosenko Tömbje (BJuT) nevű pártszövetséggel alkotott kormánykoalíciót, szeptemberben kivonult a koalícióból, miután a parlament az elnök jogkörét korlátozó több törvényt fogadott el. Jelenleg folynak a tárgyalások a korábbi koalíció helyreállításáról, de eddig eredménytelenül. Amennyiben a korábbi koalíció felbomlásától számított 30 napon belül nem sikerül újabb koalíciót létrehozni, az államfő alkotmányos jogánál fogva feloszlathatja a parlamentet.