Koszovó példájától félti a Felvidéket Szlovákia

Vágólapra másolva!
Szlovákiában megengedhetetlen "a magyar autonómia" - jelentették ki kormánypárti és ellenzéki szlovák politikusok a szlovák rádió vitaműsorában szombaton. A nyilatkozatok azt követően hangzottak el, hogy egy nem hivatalos találkozón határon túli magyar politikusok állítólag az autonómia lehetőségéről beszélgettek. A szlovák politikusok szerint a magyar kijelentések "koszovói jelzéseket" tartalmaznak.
Vágólapra másolva!

A magyarok számára "sem önkormányzati, sem kulturális, sem oktatási autonómia nem lehetséges" Szlovákiában - jelentette ki Pavol Hrusovsky, a szlovák ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szombaton a szlovák közszolgálati rádió politikai vitaműsorában. A politikus véleményét kormánypárti képviselők is osztották.

Egy héttel korábban Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke és Tőkés László erdélyi püspök egy nem hivatalos találkozón beszélt az autonómia kérdéséről. Tőkés, aki az Európai Parlament képviselője, köztudottan szorgalmazza a határon túli magyar területek autonómiáját. Kettejük megbeszélése után olyan közlés látott napvilágot, miszerint "elméleti síkon" az autonómiáról is eszmét cseréltek: a média első értelmezései szerint Csáky "bejelentette" az autonómiát, mi több, "kis szlovákiai magyar parlament" szükségességéről beszélt.

Noha Csáky szerint azért keletkezett egyfajta "provinciális cirkusz", mert a véleményformáló szlovák sajtó és a szlovák kormánykoalíció "bedőlt három újságíró provokációjának", a szlovák politikai közeg még hangosabban napirendre vette az autonómia kérdését. Közben magyar részről továbbra sem hangzanak el autonómiát szorgalmazó vélemények - írja az MTI. Elemzők szerint az ilyen riogatás jót tesz a szlovák pártok támogatottságának.

A szombati rádiós vitaműsorban a Robert Fico pártjához (Smer-SD) tartozó parlamenti alelnök, Míroslav Cíz úgy vélekedett, hogy a határon túli magyarok radikalizálódnak, s a radikalizálódás alá a Magyar Köztársaság politikája adja a lovat. Cíz a Kárpát-medenciai Magyar Képviselők Fórumára (KMAT) utalva közönséges "politikai támadásnak" nevezte, hogy bizonyos "közszolgálati természetű" magyarországi intézmények "más országok magyar nemzetiségű polgárainak a politikai integrációjára" szánják el magukat, és igyekeznek megvalósítani "a magyarok nemzetegyesítését célzó" törekvéseket.

Az ellenzéki Hrusovsky szerint Csáky felvetései "koszovói jelzéseket" tartalmaznak. "Szlovákiában egyetlen olyan (szlovák) párt sem létezik, amely egyetértene azzal, hogy Szlovákia bármely régiójában koszovói típusú autonómia jöjjön létre" - mondta Hrusovsky, aki ellenszegülésre bíztatta hallgatóságát.