Szlovákiában is találtak melaminos tejitalt

2008.10.04. 8:16

Melaminnal szennyezett tejipari terméket találtak a hatóságok Szlovákiában - jelentették be szombaton Pozsonyban. A lefoglalt 27 üveg tejital az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó mennyiségben tartalmaztott melamint, kilogrammonként 14, 4 milligrammot. Az Európai Unióban a megengedett mennyiség kilogrammonként 2,5 milligramm.

A szlovák állami állat- és élelmiszer-egészségügyi hatóság (SVPS) internetes honlapján már pénteken fotót tett közzé a termékről. A csomagoláson a "Milk drink" (Tejital) angol nyelvű felirat szerepel, ezen kívül csak kínai szöveg olvasható rajta. A csomagoláson látható képek azt sugallják, hogy elsősorban gyermekeknek szánták az italt.

A szlovák hatóságok értesítették az Európai Bizottságot és a többi tagállam illetékes szerveit az Európai Unió Gyorsfigyelmeztető Rendszerén (RASFF) keresztül. Európában Ausztriában, Hollandiában és Belgiumban is találtak a hatóságok melaminnal szennyezett termékeket, miután Kínában mérgezéseket okozott egy, a melamint nagy mennyiségben tartalmazó tejpor-készítmény.

Az EU nem importál tejterméket és tejport Kínából, de óvatosságból a mérgezés napvilágra kerülése óta az ilyesmit tartalmazó más termékek (köztük az édességek) behozatalát is leállította.

KAPCSOLÓDÓ CIKK