Reménytelen az afgán háború egy brit tábornok szerint

Vágólapra másolva!
Megnyerhetetlennek nevezte a tálibok elleni háborút egy Afganisztánban harcoló brit tábornok. A parancsnok szerint katonai győzelem helyett az a valószínűbb forgatókönyv, hogy egyezséget fognak kötni a tálibokkal.
Vágólapra másolva!

Megnyerhetetlennek nevezte a tálibok elleni háborút az afganisztáni Hilmend tartományban harcoló brit erők parancsnoka.

Mark Carleton-Smith dandártábornok a Sunday Timesnak azt mondta: csökkenteni kell az afganisztáni háborúval kapcsolatos elvárásokat, mert "ezt a háborút nem fogjuk megnyerni". A tábornok szerint a brit közvéleménynek nem szabad döntő katonai győzelmet várnia, ehelyett fel kell készülnie a tálibokkal kötendő megállapodás lehetőségére.

Carleton-Smith szerint a brit erők távozásának időpontjában is még jó eséllyel lázadás zajlik majd Afganisztán egyes körzeteiben. - Nem várhatjuk, hogy mire kivonulunk, már nem lesznek portyázó fegyveres bandák a világ ezen részén, ez irreális lenne - idézte a parancsnokot a vasárnapi brit lap.

A Sunday Times idézi Hilmend tartomány kormányzóját, aki azt mondta, a tálib erők a növekvő brit katonai jelenlét ellenére a tartománynak több mint a felét ellenőrzik. A tartományban az utóbbi fél évben 32 brit katona halt meg.