Veje szerint vérdíjat tűzött ki a fejére a kazah elnök

Vágólapra másolva!
A kazah elnök volt veje azt állítja, hogy a közép-ázsiai ország államfője vérdíjat tűzött ki a fejére. A jelenleg Bécsben élő férfi erről a Profil című hetilapnak beszélt. A közép-ázsiai országban azzal vádolják a férfit, hogy puccsot akart elkövetni.
Vágólapra másolva!

Azt állítja a kazah elnök volt veje, hogy a közép-ázsiai ország államfője, Nurszultan Nazarbajev vérdíjat tűzött ki a fejére - írja a Profi című osztrák hetilap.

Az osztrák fővárosban élő Rahat Alijev a hetilap hétfőn megjelenő, de már a hét végén ismertetett interjújában azt állította, miután volt apósa jogi eszközökkel nem tudta elérni kiadatását, titkosszolgálatokat és bűnöző bandákat bízott meg azzal, hogy öljék meg őt. "Eljutott hozzám annak híre, hogy tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejemre" - mondta.

A 45 éves, bankárként dolgozó Alijev karrierjét annak köszönhette, hogy a közép-ázsiai országot 1989 óta irányító Nazarbajev legidősebb lányát, Darigát vette feleségül. Tavaly tavasszal vált kegyvesztetté, miközben Kazahsztán bécsi nagykövete volt. Tisztségéből felmentették, és nemzetközi elfogó parancsot adtak ki ellene azzal a gyanúval, hogy köze volt a kazah Nurbank pénzintézet két vezetőjének elrablásához.

Felesége az ellene indult nyomozás után elvált tőle. Kazahsztán kérte Bécstől a kiadatását, az illetékes osztrák bíróság ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a volt szovjet köztársaságban nem biztosítanák az igazságos per feltételeit. A kazah bíróság távollétében 20 év börtönre ítélte a volt nagykövetet emberrablás vádjával.

Később a kazah belbiztonsági erők főnöke azzal vádolta meg a férfit és a kazah titkosszolgálat volt vezetőjét, hogy puccsra készültek Nazarbajev ellen. Ezért egy katonai bíróság 40, illetve 20 évi börtönre ítélte őket. Alijev tagadja a vádakat.