Magyarok gépét fogták meg Iránban

Vágólapra másolva!
Magyar volt az a repülő, amelyet földre kényszerített az iráni légierő még szeptember 30-án, mert megsértette az iráni légteret - erősítette meg a Reutersnek egy iráni tévéadó értesülését egy névtelenül nyilatkozó iráni kormányzati tisztviselő. A Honvédelmi Minisztérium több óra hallgatás után kedd este közölte: egy magyar katonákat szállító civil repülőgépnek kellett leszállnia adminisztrációs hiba miatt Teheránban.
Vágólapra másolva!

Egy magyar katonákat szállító civil repülőgépnek kellett leszállnia adminisztrációs hiba miatt Teheránban múlt héten kedden - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője, Bocskai István kedd este. A szóvivő elmondta: a civil repülőgép négy magyar katonát vitt Afganisztánba, a katonai küldöttségben annak a csoportnak a tagjai utaztak, akik október 1-jén átvették a kabuli nemzetközi repülőtér irányítási feladatait.

A négy katona egy bérelt, Hawker 800 típusú repülőgéppel utazott, amelyet egy Jas Cargo nevű cégtől béreltek. A gépen három fős személyzet, illetve a cég képviselője utazott - közölte a szóvivő. "Az adminisztrációs hiba mindösszesen abból állt, hogy a repülőgép átrepülési engedélyében felcserélődött a hívójel két eleme. A probléma tisztázását követően a repülőgép rendben folytatta útját Afganisztán felé" - áll a minisztérium kedd este kiadott közleményében.

Mátyus Sándor kabuli magyar nagykövet a Népszabadságnak ezzel kapcsolatban annyit mondott: az iráni hatóságoknak a berepülési engedéllyel támadt problémájuk. A magyar hatóságok későn kérték az engedélyt, amelyben az úti cél sem szerepelt - közölte a kirendeltség vezetője. A lap úgy tudja, hogy a magyar kontingenst szállító NATO-gép a rossz repülésirányítói információk miatt tévedt Irán légterébe.

A gép Törökországból tartott Afganisztánba, amikor véletlenül iráni légtérbe tévedt, és iráni vadászgépek egy repülőtérre kísérték, ahol kikérdezték az utasokat. Másnap - amikor kiderült, hogy nem szándékosan hatoltak be Irán légterébe -, továbbengedték a gépet az utasokkal együtt.

Félinformációk

A sajtóban korábban ellentmondásos információk jelentek meg az esetről. Korábban a Reuters hírügynökségnek egy vezető iráni kormányzati tisztviselő azt mondta, egy magyar segélyszervezet használta azt a gépet, amelyet iráni vadászgépek leszállásra kényszerítettek a közel-keleti országban szeptember 30-án.

A BBC az arab nyelvű iráni Al-Alam televízióra hivatkozva közölte, a gép szeptember 30-án szállt le a Teherán melletti Mehrabad repülőterén. Más hírforrások - például az iráni állami televízióra hivatkozó MTI - ugyanakkor azt jelentették, hogy az incidens vasárnap volt.

Eredetileg a Fars iráni hírügynökség adott hírt arról, hogy egy amerikai repülőgépet földre kényszerítettek az országban. Később azt közölték, hogy a gép európai volt, és öt amerikai katonai tisztviselő és három civil utazott a fedélzetén.

A Külügyminisztérium a teheráni nagykövetre hivatkozva kedd délután még azt állította az [origo]-nak: nem tudnak róla, hogy bármilyen magyar illetőségű repülő összetűzésbe keveredett volna az iráni hatóságokkal.

Briteket többször fogtak el

Iránban tavaly és négy éve is történt hasonló eset. Mindkét alkalommal a Satt el-Arab csatornán iráni felségvizekre tévedt brit katonákat fogtak el, komoly diplomáciai válságot okozva. Tavaly márciusban 15 haditengerészt vettek őrizetbe, vádat akartak emelni ellenük. A katonák közül többeket arra vettek rá, hogy az iráni tévében nyilvánosan kérjenek bocsánatot a felségvizek megsértéséért.

2004 júniusában ugyancsak a Satt el-Arab csatornán fogtak el briteket. Az iraki folyamőröket kiképző katonákat napokig őrizetben tartották, az iráni televízióban parádéztak velük, és vádat akartak ellenük emelni. Végül azonban elengedték őket.