Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Charleston
Lakosság: 1,8 millió fő
Kormányzó: Joe Manchin (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 56% republikánus, 43% demokrata
Elektorok száma: 5

Innen jött: Cyrus Vance korábbi amerikai külügyminiszter, John Forbes Nash Nobel-díjas matematikus (róla szól az Egy csodálatos elme című film), Charles Yeager pilóta, az első ember, aki hangsebesség felett repült

Hivatalos madara a kardinálispinty, szárazföldi állata a fekete medve, hala a pataki szajbling, virága a rododendron, fája a cukorjuhar, gyümölcse a golden alma.

Jelmondata: Montani semper liberi - A hegylakók mindig szabadok

Forrás: Getty Images
A Cheat folyó

Nyugat-Virginia 1861-ben szakadt el Virginiától, teljes mértékben az Appalache-hegység vonulatai között fekszik. Hegyei nem túl magasak - legmagasabb pontja a Luc-tető alig 400 méterrel magasabb, mint a Kékes-tető -, ám felettébb meredekek. Vadban gazdag erdeiben számos őslakos indián népnek volt vadászterülete, amíg a 17.-18. században ki nem szorították őket a fehér telepesek.

Népessége homogén, alig 1,1 százalék az újabb bevándorlók aránya, és alig 2,7 százalék nem angol anyanyelvű.

Az állam gazdag ásványkincsekben, sót már a 18. századtól bányásznak itt, majd a szénbányászat is beindult - jelenleg a második legjelentősebb széntermelő állam az USA-ban - , de más ásványkincsekkel is rendelkezik. 1928-ban itt fedezték fel a 34,48 karátos Jones gyémántot, amely Észak-Amerika mindmáig legnagyobb hordalék-gyémántja. Az USA tagállamai közül itt a legalacsonyabb az egy háztartásra eső átlagos éves bevétel. Az itt működő szénerőművek révén az amerikai államok között első az elektromosenergia-exportban. Élénk a turizmus, elsősorban túrázók keresik fel.

Nyugat-Virginiában a demokraták dominálnak, demokrata a kormányzó, a szenátorok, és 3 kongresszusi képviselőjük közül ketten. Az elnökválasztásokon is rendre demokrata jelöltek nyertek. Szavazóik a republikánus sikert hozó választásokon általában az utóbb vesztesnek bizonyult demokrata jelöltet támogatták (1980-ban Jimmy Cartert Ronald Reagannal szemben, 1988-ban Michael Dukakist az idősebb George Bushsal szemben). Az utóbbi években előre törtek a republikánusok. Bill Clintont még nagy többséggel szavazták meg, 2000-ben már csak épphogy nyert itt az ugyancsak demokrata Al Gore, 2004-ben pedig már George W. Bushra szavaztak az itt élők.