Ketten meghaltak a bangkoki tömegoszlatáskor

Vágólapra másolva!
Két ember életét vesztette és közel hatvanan megsérültek egy bangkoki politikai tüntetésen, ahol a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a kormány ellen tiltakozó tömeget, majd katonákat vezényeltek az utcára. A thaiföldi ellenzék támogatói az új kormányfő első beszédét próbálták megakadályozni a demonstrációval.
Vágólapra másolva!

A rendőrség kérésére katonákat vezényeltek Bangkok utcáira kedden, hogy segítsenek szétoszlatni a kormányellenes tüntetőket. Rendőrségi és kórházi források szerint két ember életét vesztette a biztonsági erőkkel folytatott összecsapások során. A hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a katonák fegyvertelenül járőröztek a rendőrökkel együtt.

A rendőrség tömegoszlatási kísérlete a nap folyamán súlyos összecsapásokba torkollott a bangkoki parlament környékén. A sebesültek száma estére elérte a 381-et, közülük 48-an súlyos sérüléseket szenvedtek. A sebesültek között van három rendőr is: kettejüket lőtt, a harmadikat pedig szúrt sebbel kezelik.

Egy bangkoki kórház egy 20 éves nő haláláról számolt be, a rendőrség szerint egy férfi életét pedig gépkocsiba rejtett pokolgép oltotta ki a parlament közelében.

A tüntetők azért kezdtek tiltakozó akcióba a parlament épülete előtt, hogy megakadályozzák az új kormányfő, Szomcsai Vongszavat programbeszédének megtartását. A biztonsági erők könnygázt vetettek be a több ezres tömeg szétoszlatására, de nem sikerült megtörniük a tüntetők blokádját: véres összecsapások törtek ki. A tömegoszlatási kísérletek elfajulása nyomán lemondott a kormányellenes tüntetőkkel folytatott tárgyalásokért felelős miniszterelnök-helyettes.

A Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű ellenzéki pártszövetség a kabinet lemondását követeli. A tiltakozók augusztus 26. óta tartották megszállva a bangkoki kormánypalota udvarát, de számos tüntető hétfő este a parlament elé vonult. A kormánypártnak azért kellett új kabinetet létrehoznia, mert az előző kormányfő az év elején pénzért szerepelt az egyik tévécsatorna főzőshowjában, ami az ország alkotmányát sérti. Szamak Szundaravedzs kormányfőnek az eset miatt alkotmánybírósági határozat alapján távoznia kellett, de pártja továbbra is hatalomban maradt.