Lebukott egy prágai pénzmosó banda

Vágólapra másolva!
Több mint öt milliárd koronát mosott tisztára és vitt ki Csehországból egy brit-amerikai tulajdonú pénzváltót üzemeltető bűnszövetkezet. A rendőrség hétfő reggel megszállta a prágai épületet, amelyben a pénzváltó működött, a házkutatás kedd reggelre fejeződött be, többeket letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Legalább 5,3 milliárd koronát - több mint 5300 milliárd forintot - mosott tisztára és vitt ki Csehországból egy bűnszövetkezet, amely pénzváltót üzemeltetett Prága belvárosában - közölte kedden a cseh rendőrség, miután befejezte az érintett pénzváltó átvizsgálását. "Bizonyítékokat kerestünk, és meg is találtuk" - közölte Roman Skrepek, a korrupcióellenes rendőrség szóvivője. A rendőrség hétfő reggel szállta meg az épületet, amelyben a pénzváltó működött, a házkutatás kedd reggelre fejeződött be. A szóvivő szerint a tisztára mosott összeg rendkívüli nagyságú, és bizonyíthatóan bűncselekményekből származik.

Szemtanúk szerint több személyt letartóztattak, de a rendőrség sem részleteket, sem pontos adatokat nem közölt az akcióról. Az iDnes internetes hírportál értesülései szerint rendőrségi szakértők felnyitották a pénzváltó épületében lévő speciális páncélszekrényeket, ehhez a tűzszerészek segítségére is szükség volt. Skrepek szerint nem volt robbanásveszély, de csak a tűzszerészeknek vannak olyan eszközeik, amelyekkel bizonyos páncélszekrényeket fel lehet nyitni.

A belvárosi Tesco áruház melletti pénzváltót az Aktiv Chance cég működtette, amely a hivatalos céglista szerint brit-amerikai tulajdonban van. A brit Jason Lee Dupuy 20 százalékban, míg amerikai társa, Thomas Vincent Smith 80 százalékban volt a cég tulajdonosa. Dupuy két további csehországi cégben is résztulajdonos. Az egyik üzletközvetítésekkel, a másik ingatlanokkal foglalkozik. A cseh rendőrség szerint nem kizárt, hogy az Aktiv Chance más pénzváltóinál is történtek bűncselekmények. Azért a központi épületre irányult az akció, mert remélték, hogy ott találnak bizonyítékokat.

A pénzmosás 2002 óta számít bűncselekménynek Csehországban. A pénzügyminisztérium illetékes szakosztályához évente mintegy 3000 beadvány érkezik - főleg bankoktól - gyanús tranzakciók felülvizsgálatára. Az eddigi statisztika szerint a vizsgálatok elvégzése után évente átlagban mintegy 100-150 esetben tesznek feljelentést.