Az ENSZ Hága véleményét kéri Koszovó elszakadásáról

Vágólapra másolva!
A Hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalást fog készíteni arról, törvényes-e Koszovó függetlensége. Szerbia kérése volt a semleges testület véleményének kikérése, szerdán az ENSZ-közgyűlés támogatta Belgrád erre vonatkozó javaslatát. Magyarország tartózkodott.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-közgyűlés szerdán támogatta Szerbia kérését, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság foglaljon állást Koszovó függetlenségének törvényessége ügyében. A bíróság várhatóan csak egy-két év alatt készíti el a válaszát.

Belgrád azért szerette volna kikérni a semleges testület jogi véleményét, hogy az majd segítsen enyhíteni a feszültséget a térségben. Koszovó pártfogói szerint az eljárás lelassítja a köztársaság integrációját a világ közösségében.

"Koszovó függetlensége eldöntött tény, amely nem fordítható vissza. Az ENSZ-Közgyűlés döntése nem szolgálja Koszovó és a térség hosszú távú stabilitását" - áll a pristinai államfő és a kormány közös közleményében, melyet az ENSZ-közgyűlés döntése után adtak ki. A közlemény kiadói azért arra számítanak, hogy a mostani döntés ellenére folytatódik Koszovó önálló államként való elismerésének folyamata.

A szavazásban részt vevő tagállamok közül 77-en támogatták, 6-an ellenezték Szerbia javaslatát, 74-en tartózkodtak, köztük Magyarország is. Bródi Gábor New York-i magyar ENSZ-nagykövet azt mondta: Magyarország nem akarta megakadályozni, hogy Szerbia a bírósághoz forduljon, mivel ez joga minden tagállamnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország jogi álláspontja világos: elismerte Koszovó függetlenségét. "Nincsenek kétségeink, ezért nem szavaztuk meg a határozatot" - mondta Bródi Gábor.

A nagykövet szerint az EU-tagállamok között hosszú ideig folyt az egyeztetés a francia elnökség vezetésével. Magyarország is azt támogatta, hogy a közös álláspont a tartózkodás legyen, de "néhányan ragaszkodtak nemzeti álláspontjukhoz" - közölte Bródi.

Összesen öt EU-tagállam szavazott a határozat mellett: Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország. Ez az öt ország máig nem ismerte el Koszovó függetlenségét. A határozatot ellenzők között volt az Egyesült Államok. Rosemary DiCarlo nagykövet azt mondta a közgyűlésben, hogy a szerb kérés "szükségtelen és haszontalan", és Koszovó függetlensége visszafordíthatatlan.

Szerbia, amely vallási és történelmi okok miatt szerves részének tekinti Koszovót, az őt támogató Oroszországgal együtt elutasította a terület februárban kikiáltott függetlenségét.