Az USA-ba engednének szabadon guantánamói foglyokat

Vágólapra másolva!
Első alkalommal hoztak olyan ítéletet, amely az Egyesült Államokban helyezne szabadlábra több guantánamói foglyot. Egy washingtoni bíróság 17 kínai muszlim ujgur szabadlábra bocsátását rendelte el. A Fehér Ház tajtékzik, szerintük a foglyok biztonsági kockázatot jelentenek, meg is fellebbezik a döntést.
Vágólapra másolva!

Dühösen reagált a Fehér Ház arra, hogy egy amerikai szövetségi bíró kedden elrendelte a guantánamói börtönben 2002 óta terrorizmus gyanújával őrzött 17 kínai muszlim ujgur szabadlábra helyezését. Ricardo Urbina bíró szerint az érintettek már nem tekinthetők ellenséges lázadóknak. Ez az első alkalom, hogy guantánamói foglyok szabadlábra bocsátását rendelte el amerikai bíróság a fogolytábor 2002-es megnyitása óta.

A kormány szerint az ujgurok biztonsági kockázatot jelentenek, és szövetségi bíróságnak nincs is hatásköre felettük ítélkezni. A Fehér Ház közölte, fellebbeznek a döntés ellen, mivel azt szerintük "más guantánamói foglyok számára is precedensként használhatják fel". Ez a félelem nem is alaptalan, az ítélet nyomán több tucat további fogoly is kérelmezhetné szabadlábra helyezését amerikai földön - írja a BBC.

A bíró elrendelte, hogy az 17 kínai ujgur pénteken személyesen jelenjen meg kihallgatáson, majd közölte arról, hogy hova kerüljenek, a jövő héten egy újabb meghallgatás alkalmával döntenek. Az amerikai fővárosban élő ujgur közösség részéről már többen jelezték, hogy befogadnák őket. Az idén már hetedik éve a táborban raboskodó ujgurok elengedéséről már 2004-ben döntöttek, ám nem toloncolták vissza őket szülőhazájukba - mint sok más fogollyal tették korábban -, hanem ott tartották őket, mivel Kínában büntetőeljárás - a Center for Constitutional Rights szerint nagy valószínűséggel kínzás is - várna rájuk. Kína kiadatásukat követeli.

Az ujgurok egy afganisztáni táborban éltek, majd a 2001-es amerikai invázió idején a hegyekbe menekültek, ahol pakisztáni fogságba kerültek. Az amerikaiaknak a pakisztániak adták át őket.

A Human Right Watch emberjogi szervezet jelentős lépésnek nevezte a bírósági döntést, az Amnesty International pedig ismételten követelte: valamennyi guantánamói fogoly ellen emeljenek vádat és ítéljék el őket, vagy haladéktalanul engedjék őket szabadon.