Magyarok is fosztogatják a régió bankautomatáit

Vágólapra másolva!
Romániában és Csehországban is fogtak már olyan magyar bűnözőket, akiket ATM pénzautomaták kifosztásával gyanúsítanak. Miközben külföldön plazmavágóval dolgoznak a magyar mackósok, itthon sokszor amatőr módszereket használnak az automaták megcsapolására.
Vágólapra másolva!

Egész Közép-Európában divatos bűncselekménnyé vált a bankjegykiadó automaták kifosztása, ezért a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) együttműködést kezdeményezett a román, a cseh és a szlovák hatóságokkal - közölte Dócs András, az NNI bűnügyi főosztályvezetője.

A magyar bűnözők a környékbeli országokban is próbálkoznak: Romániában és Csehországban is fogtak már olyanokat, akiket ATM automaták kifosztásával gyanúsítanak.

Magyarországon tavaly november óta, mintegy hússzor próbáltak kifosztani bankjegykiadó automatát. Csehországban az elmúlt egy évben ötven ilyen eset történt, előfordult, hogy egy nap alatt két hasonló bűncselekményt is elkövettek. Romániában az elmúlt egy évben ötven-hatvan, Németországban száz ilyen bűncselekmény történt.

Csehországban ezekben a napokban kezdődött egy konferencia a bankjegykiadó automaták fosztogatásáról, a tanácskozáson az NNI szakemberei is részt vesznek. A nemzetközi együttműködés keretében májusban Marosvásárhelyen fogtak el egy négyfős magyar bandát, amelyet két bankautomata kifosztásával gyanúsítanak. Csehországban szeptember közepén értek tetten három magyart, amikor azok megpróbáltak plazmavágóval felnyitni egy automatát.

Az automata kifosztásának módszerei országonként eltérőek: Csehországban plazmavágóval dolgoznak szívesen a bűnözők, ötven bűncselekményből tizenötöt ezzel a módszerrel követtek el. Romániában flexszel vágják ki a páncélkazettát, Magyarországon pedig az a módszer terjedt el, hogy egyszerűen kirántják az automatát a helyéről.

Elszakadt a tolvajok drótja

Vontatójárműre kötött drótkötéllel próbáltak kitépni a helyéről és elvinni egy bankjegykiadó automatát csütörtök hajnalban a lajosmizsei OTP-fiók előteréből, de a drótkötél elszakadt, a riasztó beindult, a tettesek elmenekültek - közölte az MTI-vel a rendőrség. A pénzintézet budapesti központjából érkezett a riasztás a rendőrségre, de mire a rendőrök a helyszínre értek, a tettesek elmenekültek.

Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy közölte, hogy a betörők behatoltak a pénzintézet helyi fiókjának előterébe, a bankjegykiadó automatára drótkötelet kötöttek, majd kirántották a helyéről, de nem tudták elvinni. Lopás kísérlete miatt a rendőrség nyomozást rendelt el - fűzte hozzá a sajtóreferens.