New York

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Albany
Lakosság: 19,3 millió fő
Kormányzó: David Paterson (demokrata)
Az elnökválaszás eredménye: 62% demokrata párt, 37% republikánus párt
Elektorok száma: 31

Innen jött: Christina Aguilera, Mariah Carey, Jennifer Lopez énekesnők, Maria Callas operaénekesnő, George Gershwin zeneszerző, Woody Allen, Martin Scorsese, Oliver Stone filmrendezők, Alec Baldwin, Humphrey Bogart, Adrien Brody, Tom Cruise, Tony Curtis, Robert de Niro, Jane Fonda, Walter Matthau, Barbra Streisand filmszínészek, Robin Cook, Norman Mailer írók, Arthur Miller drámaíró, Martin van Buren, Theodore Rossevelt, Franklin D. Roosevelt amerikai elnökök, John D. Rockefeller milliárdos üzletember

Hivatalos madara a vörösbegyű kékmadár, virága a rózsa, fája a cukorjuhar.

Jelmondata: Excelsior (latin) - Egyre feljebb

Forrás: Getty Images

New York a harmadik legnépesebb amerikai állam, ahol másfél magyarországnyi területen kétszer akkora népesség zsúfolódik össze. Itt található az USA legnagyobb városa, gazdasági-pénzügyi szíve, kultúrális-művészeti központja, New York City. Az állam északi része az Adirondack-hegység (az Appalache északi nyúlványa) vadvidéke. Hosszú partja van az Ontario- és az Erie-tónál. Éghajlata kellemes, hasonló a magyarhoz.

Az állam déli részeit a hollandok gyarmatosították, több telepet is létesítettek. Nieuw Amsterdam volt az egyik legjelentősebb, ez a mai Manhattan területén feküdt. Az 1600-as évek közepén az angolok sokat háborúztak a hollandokkal, majd megszerezték Új-Amszterdamot is, melyet York aktuális hercegéről, Anglia leendő királyáról, II. Jakabról neveztek el New Yorknak. New York az 1700-as évek végén lett független a britektől. Gazdasága a New York Cityt az Erie-tóval összekötő csatorna felavatása után indult igazi fejlődésnek.

Önálló államként a világ 16. legnagyobb gazdasága lenne. Ennek alapjai a turizmus, a nehézipar és a vidéki mezőgazdaság. New York a világ pénzügyi központja és a világ egyik gyémántcsiszoló-központja is.

New York állam lakosainak nagy része fehér amerikai, ezen belül az olasz, ír és német ősökkel rendelkezők vannak a legtöbben. A lakosság hatodát a feketék teszik ki, de jelentős a kínai népesség aránya is. Sok latin-amerikai bevándorló telepedett le New Yorkban, és az USA legnagyobb dominikai és jamaicai kolóniája is itt lakik.

Az állam tradicionális demokrata szavazóbázis, főképp New York városa, ahol a demokraták utcahosszal szoktak nyerni a republikánus jelöltek előtt. New York állam egyik szenátora Hillary Rodham Clinton, az egykori first lady, nemrég még a demokrata elnökjelöltség egyik fő esélyese.