Az EU csalódott a boszniai nacionalista vita éleződése miatt

Vágólapra másolva!
Az Európai Uniót csalódással és bosszúsággal tölti el a bosznia-hercegovinai három népcsoport között újból fellángolt nacionalista vita és az ebből fakadó politikai patthelyzet - tűnik ki az EU bővítési biztosának szombati nyilatkozatából.
Vágólapra másolva!

Olli Rehn a szarajevói Dnevni avaz című napilapnak adott interjúban kifejtette: csalódást érez a belpolitikai egyhelyben topogás meg a bosnyák, horvát és szerb közösség negatív retorikája miatt. Magát az Európai Uniót is erősen aggasztják az országban tapasztalható politikai fejlemények - tette hozzá. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (a két entitás egyike) miniszterelnöke pénteken ismét azzal fenyegetőzött, hogy a szerbek lakta országrész kiválik Bosznia-Hercegovinából. Egyidejűleg bejelentette, hogy a szerbek vissza fogják igényelni a Szerb Köztársaság számára azokat a jogköröket, amelyekről a közelmúltban lemondtak a szövetségi állam javára. Erről hétfőre összehívott rendkívüli ülésén dönt a boszniai szerbek parlamentje Banja Lukában.

Dodik nyilatkozata előtt a nemzetközi közösség boszniai megbízottja élesen bírálta a szerb kormányfőt. "A (boszniai) Szerb Köztársaság csupán entitás, nem pedig állam az államban - punktum!" - hangoztatta diplomatától szokatlan nyers hangon Miroslav Lajcák.