Börtönbe került az egykori argentin diktátor

2008.10.11. 10:31

Börtönbe helyezték át Jorge Videla egykori argentin diktátort, miután a rá kiszabott szabadságvesztést eddig házi őrizetben tölthette. A 82 éves ex-tábornok 1976-ban katonai államcsínnyel került hatalomra, miután a vezérkar néhány tagjával összefogva megdöntötte Perón elnök rendszerét.

A katonai diktatúra alatt elkövetett súlyos jogsértések (gyilkosságok, kínzások, ellenzékiek "eltüntetése") miatt Videlát 1985-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Öt évvel később azonban az akkori államfő, Carlos Menem kegyelemben részesítette. Az elnöki aktust tavaly egy bíróság alkotmányba ütközőnek minősítette, így Videlát ismét őrizetbe vették. Börtön helyett azonban saját lakásában tölthette a fogság idejét.

Argentin emberjogi szervezetek már hosszú ideje követelik, hogy a katonai diktatúra vezetői és kiszolgálói a kiszabott börtönbüntetésüket ténylegesen fegyintézményben töltsék le, és ne élvezhessék a házi őrizetből fakadó előnyöket.

A Buenos Aires nyugati részében fekvő Campo de Mayo börtön rendelkezik mindazokkal a felszerelésekkel, infrastruktúrával és személyzettel, amelyekre egy esetleges orvosi vészhelyzet esetén szükség lehet - hangoztatta a pénteki intézkedést bejelentő Norberto Oyarbide bíró, az elítélt diktátor magas korára és megromlott egészségére célozva.