Régi Kim-fotókkal manipulál Észak-Korea

2008.10.12. 13:07

Még a szélütése előtt készültek azok a fotók Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőről, amelyeket szombaton mutattak be - derült ki a fényképek elemzéséből egy dél-koreai hírügynökség szerint. Kim Dzsong Il közel két hónapja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, de a dél-koreai hatóságok azt állítják: nincs baj az egészségével.

Az egyik észak-koreai televízió által Kim Dzsong Il ről közölt, dátumozatlan fotók még az észak-koreai vezető augusztus közepén bekövetkezett szélütése előtt készültek - állította vasárnap a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

"A Kim Dzsong Ilről készült fotók természeti hátterének elemzése azt bizonyítja, hogy azok júliusban vagy augusztusban készültek, de nem tudni, melyik évben" - idézett a Yonhap egy dél-koreai titkosszolgálati forrást. 
   
A Csoszun Csung-Ang TV szombaton közölte a 10 fényképet Kim Dzsong Ilről. A képek az észak-koreai néphadsereg egyik női tüzér alakulatánál tett látogatásról készültek. A vizit dátumát nem adták meg.
   
A 66 éves észak-koreai vezető augusztus 14. óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Nem jelent meg a szeptember 9-i nagy díszszemlén sem, melyen az észak-koreai kommunista rendszer fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték, és ezzel új erőre kapott a szóbeszéd, hogy egészségi állapota megromlott.
   
A dél-koreai hatóságok azt állítják: Kim Dzsong Ilt megoperálták, de felépülőben van. Phenjan határozottan cáfolta, hogy a vezető egészségével kapcsolatban bármilyen gond merült volna fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK