Új perui kormányfőt neveztek ki a korrupciós botrány után

2008.10.12. 9:43

Szombaton új kormányfőt neveztek ki Peruban, miután az egy hete kirobbant korrupciós botrány miatt távozott a korábbi kabinet. Yehude Simon, az új miniszterelnök eddig az egyik tartomány helyi kormányzatát vezette.

Alan Garcia perui elnök Yehude Simont, egy független politikust nevezett ki kormányfőnek szombaton azután, hogy elfogadta a korrupciós botrányba keveredett korábbi kabinet lemondását - jelentették be hivatalosan Limában.

A dél-amerikai ország kormánya csütörtökön nyújtotta be a lemondását, miután felmerült a gyanúja annak, hogy a Discover Petroleum nevű norvég olajipari vállalat kenőpénz ellenében jutott állami megbízáshoz. Az államfő közölte: nem írja alá a norvég céggel megkötött megállapodásokat. A perui bányaipari miniszter és az állami kőolajipari vállalat elnöke már korábban lemondott.
   
A botrány egy hete robbant ki, amikor az egyik televíziós csatornában közzétettek egy hangfelvételt, amelyen az elnök pártjának két tagja kenőpénzről beszélt, amelyet a norvég cégnek adandó megbízásért való közbenjárás fejében kaptak. Egyiküket azóta őrizetve vették, társa ellen elfogatóparancsot adtak ki.
   
Az új kormányfőnek elsőszámú feladata a korrupció elleni küzdelem lesz. A szociáldemokrata  államfő, akinek népszerűségi indexe a legalacsonyabbra süllyedt két évvel ezelőtti megválasztása óta, az új miniszterelnököt azzal is megbízta, hogy kabinetjébe a lehető legszélesebb társadalmi rétegek képviselőit vonja be.
   
Yehude Simon alapvetően baloldali beállítottságú politikus. Eddig az északi Lambayeque tartomány helyi kormányzatát vezette. Alberto Fujimori elnöksége idején (1990-2000) nyolc évet börtönben raboskodott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK