Kivonult a thaiföldi haderő a vitatott területről

Vágólapra másolva!
A thaiföldi hadsereg visszavonta katonáit arról határszakaszról, amely miatt vita robbant ki Kambodzsával. Kedden a minden thai katona elhagyta a területet.
Vágólapra másolva!

Visszavonta katonáit kedden a thaiföldi hadsereg arról a határterületről, amely miatt vita robbant ki Kambodzsával. Korábban a kambodzsai kormányfő, Hun Sen figyelmeztette Bangkokot, hogy ha kedd délig nem vonja ki csapatait, akkor fegyveres összecsapások robbannak ki. Kedden azonban minden egy kambodzsai főtiszt számolt be, Jim Pim dandártábornok közölte, hogy minden thai katona kivonult a vitatott területről.

A konfliktus közvetlen előzménye az volt, hogy az UNESCO nyáron kambodzsai kérésre felvette a világörökségi listára a Preah Vihear templomot, amelyet a hágai Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsa fennhatósága alá helyezett. Bangkok azonban nem nyugodott bele a Nemzetközi Bíróság 46 évvel ezelőtti döntésébe.

Thaiföldi katonák július 15-én behatoltak a vitatott zónába, és ellenőrzésük alá vonták a szentélyhez vezető főbb utakat. Heteken át néztek farkasszemet egymással thai és kambodzsai alakulatok, október 3-án rövid tűzpárbaj is kirobbant köztük.