Magyar graffitist tartóztattak le Japánban

Vágólapra másolva!
Két kelet-európai fiatalt is őrizetbe vettek Japánban graffitizés miatt. Egy 25 éves magyar fiatalembert azzal gyanúsítanak, hogy 16 méteres graffitit fújt egy oszakai metrókocsira. A latin betűs graffitik annyira szokatlan jelenségnek számítanak Japánban, hogy az esetről még országos lapok is beszámoltak.
Vágólapra másolva!

Graffitizés miatt tartóztattak le egy magyart Japánban október 11-én. A 25 éves fiatal a helyi hatóságok szerint 16 méteres graffitit fújt egy metrókocsi oldalára szeptember 4-én Oszakában, a Midoszudzsi-metróvonal Sin Oszaka (Új Oszaka) állomásán a kocsiszínben. Tette rendkívüli eseménynek számít Japánban, az esetről az ország vezető lapjai (az Aszahi, Mainicsi, a Jomiuri Simbun) is beszámoltak.

A rendőrség rajta kívül egy 26 éves szlovák állampolgárt is őrizetbe vett, illetve még egy kelet-európai férfit is kihallgattak. A rendőrség szerint az érintettek más prefektúrákban is összefújtak vasúti kocsikat, mivel szeptember eleje óta több helyen is hasonló jellegű graffitik tűntek fel metrókocsikon.

A tokiói Mainicsi Simbun és a Dzsidzsi hírügynökség internetes oldala korábban közölte a hírt, hogy szeptember 9-én latin betűs graffitit találtak az Oszakától pár órányi vonatútra lévő Nagojában két metrókocsin, október 4-én pedig egy másik oszakai metrószerelvény két kocsiján. Azt még nem tudni, hogy ezekhez is köze van-e az őrizetbe vett magyarnak és társainak.

A három férfi szeptember 2-án érkezett Japánba, és október 13-án az Oszakai-öbölben található Kanszai repülőtérről hagyták volna el az országot. Oszakai szállásukon harminc flakon szórófejes dobozt és külföldi graffitis szaklapokat találtak.

A falfirkák - és különösen a nagyméretű graffitik - meglehetősen ritkák Japánban. A metróvonalakat és az elővárosi vasutakat üzemeltető cégek nemcsak a járatok pontosságára, de a tisztaságukra is kínosan ügyelnek, és az állomásokon több helyen vannak kamerák.