Tennessee

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Nashville
Lakosság: 6,1 millió
Kormányzó: Phil Bredensen (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 57% republikánusok, 42% demokraták
Elektorok száma: 11

Innen jött: Andrew Jackson 7. és Andrew Johnson 17. amerikai elnök, Aretha Franklin soulénekesnő, B.B. King gitáros, Carl Perkins rock-a-billy zenész, Chat Atkins country-gitáros, Clarence Saunders, az első önkiszolgáló szupermarket, a Piggly Wiggly kitalálója, Davy Crockett 19. századi prémvadász, politikus, népi hős, Dolly Parton és Johnny Cash country-énekesek, Isaac Hayes Oscar-díjas zeneszerző, Jack Daniel, a híres whisky atyja, Steve Fossett milliárdos üzletember, Justin Timberlake popsztár, Morgan Freeman, Samuel L. Jackson és Robert Downey Jr. színészek, Oprah Winfrey televíziós műsorvezető, Quentin Tarantino filmrendező, Reese Witherspoon színésznő, Tina Turner énekesnő

Hivatalos madara az énekes vagy amerikai gezerigó, emlőse a mosómedve, ízeltlábúja a katicabogár, a szentjánosbogár és a méh, pillangója a zebracsíkos fecskefarkú lepke, kétéltűje a tennessee vakszalamandra, hüllője a dobozpáncélú teknős, horgászhala a pisztrángsügér, kereskedelmi hala a harcsa, virága az írisz, vadvirága a golgotavirág, fája a tulipánfa

Jelmondata: Agriculture and Commerce (angol) - Mezőgazdaság és kereskedelem

Forrás: Getty Images
Elvis élő legenda

Földrajzilag három részre osztható: keleti harmadában az Appalache-hegységhez tartozó Great Smoky-hegység csúcsai meredeznek az égbe, a legmagasabb a közel két kékesnyi Clingmans-tető; középső részét a Cumberland-fennsík meredek völgyekkel szabdalt lapos hegyei borítják, amelynek nyugati lankái a Mississippi-alföld mocsaraiba merülnek; középső részén él az USA-ban a legtöbb szalamandra, és itt van a legtöbb barlang - több mint 8350-et tartanak nyilván.

Az eredeti őslakos indián népességet előbb a spanyol gyarmatosítók által behozott betegségek tizedelték meg, helyükre északról cserokik települtek be, az állam elnevezése is a cseroki tanasie-ből származik, az indiánok így hívták a terület magját. Az első brit telepet és lakóit is cserokik mészárolták le, de a harcos törzs a függetlenségi háború idején Kenucibáló főnök vezetésével a britek mellé állt. A 19. század folyamán a törzs 17 ezer tagját telepítették ki erőszakkal, az úton 4000 indián halt meg, az eseményt azóta csak úgy emlegetik a cserokik, hogy "nunna daul iszunyi" (a könnyek ösvénye). Az elnevezést a korszak több hasonló, indiánokat ért atrocitására is használják.

A gyapotültetvényeken alkalmazott számos fekete rabszolga az amerikai polgárháború idején északabbra menekült, vagy beállt az északiak hadseregébe. Az afroamerikai népesség aránya így is 16,4 százalék. Az állam 1920-ban az akkori tagállamok közül utolsóként adott szavazati jogot a nőknek. Az államból számos észak-amerikai zenei stílus eredeztethető, délnyugati részén fekvő Memphisből származik a blues, a rock'and'roll és a country koronázatlan királya, sorrendben: B.B. King, Elvis Presley, Johnny Cash.

Gazdasági életét a gyapot- szója- dohánytermesztésen és a marhatenyésztésen kívül a szénbányászat, és az elektromosenergia-termelés jellemzi. Utóbbit a Tennessee folyón az 1929-es gazdasági válságot követően állami pénzből létesített vízierőművek alapozták meg. A bőven rendelkezésre álló elektromos energia miatt telepítették ide a 20. század közepén az atombomba gyártásához szükséges hasadóanyagok előállítását. Az ekkor alapított Oak Ridge Nemzeti Laboratórium és az Y12 Nemzetbiztonsági Központ azóta is működik, utóbbiban jelenleg is nukleáris fegyverek alkatrészeit állítják elő, illetve ellenőrzik a meglévők működését, valamint dúsítanak hadi célokra uránt. Ezen kívül az államban van a FedEx globális csomagküldő szolgálat és a Nissan autógyár észak-amerikai központja.

Politikailag mérsékelt államnak számít, és jóllehet a republikánusok uralják a megyék valamivel több, mint a felét, a városokban a demokraták erősebbek. Az elnökválasztásokon inkább a republikánusok felé billent a mérleg nyelve, bár 1992-ben és 1996-ban, ha csak kis különbséggel is, de a déli Arkansasból származó Bill Clinton nyert.