Egy nap alatt 11 halott a mexikói drogháborúban

2008.10.15. 6:27

Egyetlen nap alatt tizenegy ember halt meg a mexikói drogháborúhoz köthető leszámolásokban. Az amerikai határ közelében folyik a legnagyobb harc, a tét az USA-ba irányuló kokainszállítmányok feletti ellenőrzés. Idén eddig háromezer mexikói halt meg a drogháború miatt.

Tizenegy olyan gyilkosság történt a hét elején huszonnégy óra leforgása alatt az amerikai-mexikói határövezetben lévő Chihuahua államban, amelyeket a helyi hatóságok a térségben dúló drogbanda-háborúnak tudnak be. Az amerikai külügyminisztérium ezért arra figyelmeztette az Egyesült Államok polgárait, hogy komoly veszéllyel számoljanak, ha ebbe az észak-mexikói államba utaznak.

A mexikói kokainkartellek kíméletlen harcot vívnak egymással az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-szállítmányok fölötti ellenőrzésért. Az Egyesült Államok a kokain legnagyobb felvevő piaca a világon, évente csak Latin-Amerikából 950 tonnányi csempésznek ide ebből a drogból.

A mexikói drogbandák tevékenysége az egész országra kiterjed, de a leghevesebb marakodás az amerikai határon lévő Ciudad Juárez városában és környékén van. Mexikóban az idén mintegy 3 ezren estek áldozatul a leszámolásoknak, és közülük ezer embert Ciudad Juárezben öltek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK