Vágólapra másolva!
Nem helyezik előzetesen szabadlábra Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajtáraság volt tulajdonosát. A bíróság a másodfokú döntést azzal magyarázta, hogy Hodorkovszkij nem mutat bűnbánatot és lelkesedést.
Vágólapra másolva!

Nem helyezik előzetesen szabadlábra Mihail Hodorkovszkijt. Az erről szóló másodfokú bírósági ítélet megerősítette az első fokon meghozott döntést.

A bíróság a csitai fogház képviselőinek véleményét fogadta el, akik azt hozták fel, hogy Hodorkovszkij nem lépett a javulás útjára. Az ítéletet a bírák többek között azzal indokolták, hogy Hodorkovszkij nem mutat bűnbánatot és lelkesedést. Az ügyvédek bejelentették: védencükkel közösen döntik majd el, hogy megfellebbezik-e a csütörtöki ítéletet.

A Jukosz olajtáraság volt tulajdonosát, Oroszország egykori leggazdagabb emberét 2005-ben ítélték el egyebek között csalás és adócsalás vádjával 9 évre. Büntetését később 8 évre csökkentették, és a vizsgálati fogsággal együtt ennek már több mint a felét letöltötte, így kérhette idő előtti, feltételes szabadlábra helyezését.

Közben azonban újabb vádakat hoztak fel ellene, ezért 2006 vége óta nem az eredeti ítéletnek megfelelő büntető táborban, hanem vizsgálati fogságban tartják. Ezúttal 450 milliárd rubel és 7,5 milliárd dollár tisztára mosásával vádolják, és ha bűnösnek találják, további 15 év szabadságvesztéssel sújthatják.