Megmérgezhették Putyin ellenfeleinek ügyvédjét

Vágólapra másolva!
Francia rendőrök vizsgálják, hogy szándékosan próbált-e valaki megmérgezni egy orosz ügyvédet Strasbourgban. Karinna Moszkalenko Vlagyimir Putyin miniszterelnök számos ellenfelét és kritikusát képviseli. Szerdán Moszkvában kellett volna lennie az Anna Politkovszkaja megölésével gyanúsított két férfi első tárgyalásán, ám rosszulléte miatt nem tudott elutazni. Az ügyvéd autójában előtte nagy mennyiségű higanyt találtak.
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok vizsgálják Karinna Moszkalenko orosz ügyvéd ügyét, akinek az autójában nagy mennyiségű higanyt találtak Strasbourgban. Azt igyekeznek kideríteni, hogy a mérgező elemet valaki szándékosan helyezte-e el a kocsi egyik ülése alatt - írja a brit Guardian.

Moszkalenko ügyvédként Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök több ellenfelét is képviseli, például Mihail Hodorkovszkij börtönbe csukott mágnást, Gari Kaszparov egykori sakkvilágbajnok ellenzéki vezért, a két éve meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságírót, korábban pedig számos megkínzott csecsenföldi ember érdekét védte.

Az ügyvédnek a héten is Moszkvába kellett volna utaznia, ahol szerdán tartották az Anna Politkovszkaja meggyilkolásával vádolt két csecsen testvér perét. A tárgyalást azonban beárnyékolta Moszkalenko távolmaradása. A Strasbourgban élő ügyvéd - és egész családja - ugyanis napok óta rosszulléttel, fejfájással, szédüléssel küzd, és az ügyvéd emiatt nem tudott elutazni.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a rosszullétet a higany okozta-e, amelyet Moszkalenko férje fedezett fel, amikor kitakarította az autót. A családon elvégzett toxikológiai vizsgálatnak még nem ismert az eredménye. A kocsiban talált anyagot is tovább elemzik, jóllehet az első vizsgálatok szerint higanyról van szó. Az ügyvéd szerint valaki szándékosan helyezhette el a mérgező anyagot az autóban.

A szerdai moszkvai tárgyalás volt az első alkalom, hogy valakit bíróság elé állítottak Politkovszkaja meggyilkolása miatt. Moszkalenko szerint azonban az ügyben folyó nyomozás messze nem volt kielégítő, például megtagadták tőle - mint az elhunyt képviselőjétől -, hogy betekintsen az ügy irataiba. Az ügyészek egyelőre nem tudták azonosítani, ki volt a gyilkosságot elkövető csecsen testvérek megbízója, és nem tudták elfogni azt sem, akiről feltételezik, hogy ezt tette - a gyanúsítottak harmadik testvérét. A férfi állítólag külföldre szökött. Az első tárgyalást zárt ajtók mögött tartották.