Porig égett a prágai kiállítási palota egyik szárnya

2008.10.17. 8:29

Csütörtökön este eddig ismeretlen okból leégett a prágai kiállítási palota bal szárnya. Ez volt a legnagyobb tűzvész a cseh fővárosban 1989 óta. A lángok 40-50 méter magasak voltak, az oltsában 300 tűzoltó vett részt.

Több száz millió koronás kár keletkezett, amikor csütörtökön este eddig ismeretlen okokból leégett a történelmi értékű prágai kiállítási palota bal szárnya. Az 1989-es rendszerváltás utáni legnagyobb prágai tűzvész oka egyelőre ismeretlen. "Sok a spekuláció, de a tűz oka egyelőre ismeretlen. Szakértői bizottságot hoztunk létre, amely megvizsgálja a dolgokat" - közölte Pavel Bém, prágai főpolgármester.

"Meggyőződésem, hogy az Ipari Palota nem tűnhet el a prágai műemlékek közül. Felújításáról, vagy a további lépésekről azonban csak a statikai vizsgálatok elvégzése után lehet beszélni" - jelentette ki a főpolgármester pénteken reggel. A fővárosi válságstáb egész éjjel ülésezett.

A hivatalos nevén Ipari Palota 1891-ben épült, az akkor megrendezett nagyszabású Jubileumi Kiállítás céljára. Az elmúlt több mint száz évben a Bedrich Münzberger tervezte hatalmas konstruktivista-szecessziós palota országos és nemzetközi fontosságú kiállítások, kiemelkedő társadalmi, kulturális és sportrendezvények színhelye volt. Az épület vázát hatalmas üveges acélkonstrukció alkotja, és a cseh főváros egyik látványosságának, nevezetességének, műemlékének számított.

A tűzvészben megsemmisült az épület balszárnya, az acél-üveg konstrukció összeomlott, és csak az üszkös falak maradtak meg. A lángok 40-50 méter magasak voltak, és megfékezésükben mintegy 300 tűzoltó vett részt, akiknek a sűrű eső is besegített. A hatalmas lángokat több kilométerről látni lehetett. A leégett épület környékét biztonsági okokból a rendőrség lezárta, és a romokat kriminalisztikai szakértők vizsgálják.

Emberáldozatról nincs hír. A beavatkozáskor két tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. Az épület jobbszárnyában egy diákrendezvény volt, de annak résztvevőit a lángok fellobbanásakor azonnal kimenekítették, és nem tört ki pánik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK