New Hampshire

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Concord
Lakosság: 1,3 millió fő
Kormányzó: John Lynch (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 55% demokraták, 45% republikánusok
Elektorok száma: 4

Innen jött: Franklin Pierce az USA 14. elnöke, John Irving és Dan Brown író, Eleanor Porter gyerekkönyvíró, Dean Kamen feltaláló, a Segway atyja, Alan Shepard az első amerikai űrhajós, Christa McAuliffe tanárnő, az első civil űrhajós, aki a szerencsétlenül járt Challanger űrrepülőgép egyik utasa volt, Earl Tupper, a Tupperware alapítója, Dick és Mac McDonald, a McDonald's étteremlánc alapítói, Seth Meyers komikus-színész, de itt töltötte gyerekkorát Adam Sandler is és itt töltötte nyári szünideit Steven Tyler az Aerosmith frontembere. Itt él a világ elől elzárkózva J. D. Salinger író

Hivatalos madara a bíborpirók, szárazföldi állata a fehér farkú szarvas, ízletlábúja a katicabogár, lepkéje a kék lepke, kétéltűje a vörösfoltos keleti gőte, sósvizi élelmezési hala a csíkos sügér, szárazföldi élelmezési hala a pataki szajbling, gyümölcse a tök, virága az orgona, vadvirága a papucskosbor, fája a papírnyír

Jelmondata: "Live Free or Die" - Élj szabadon vagy halj meg

Forrás: Getty Images
A rövid partszakasz egy része (Rye)

New Hampsire volt az első független állam Észak-Amerikában, amikor lerázta magáról a brit gyarmati uralmat 1776-ban, és ennek az államnak volt először saját alkotmánya is.

Az USA óceánparti tagállamai közül New Hampshire partszakasza a legrövidebb, mindössze 29 kilométer. Az állam felszíne változatos, középső részén fekvő hegyvidékén van az 1917 méteres, szinte háromnaponta hurrikán erejű szelek által tépázott Washington-hegy, amelyről gyakran mondják azt, hogy itt van a világ legrosszabb időjárása. Felszínét hatalmas erdők borítják - az USA második legerdősebb állama -, és számos tó pettyezi. Part menti szigetinek egyikén rejtették el a legenda szerint Feketeszakáll kalózkapitány kincsét.

Becenevét a hegyeit alkotó fő kőzetről kapta, az állam jellegzetes szimbóluma "a hegy öregje". Ez egy bizonyos szögből öregember profiljának tűnő sziklaalakzat az állam közepén egy hágón, amely azonban 2003-ban összeomlott.

Lakossága zömében európai leszármazottakból áll, északi része ritkán lakott, az elhagyott farmok helyét átvette az erdő. Az USA-ban egyedüli államként sem személyi jövedelem adót, sem áfát nem szednek - igaz a helyi ingatlanadók borsosak. Gazdasága a többi New England-i államhoz hasonlóan eredetileg a textiliparon alapult, de a 20. század folyamán átalakult. Kiemelkedő a turizmusa, tavai partján számos nyaraló található. Hagyományos tavaszi program, hogy sokan visszavonulnak cukorfőző házikóikba, ahol juharfaszirupot készítenek húsvét környékén.

Az elnökválasztásokat megelőző előválasztásokat itt rendezik meg először a tagállamok közül, ami miatt jelentős figyelmet kap. New Hampshire-t tartják a térség legkonzervatívabb államának, egyesek az itt található Exeterbe vezetik vissza a Republikánus párt gyökereit. New Hampshire-nak van az USA-ban a legnagyobb állami törvényhozása - 400 tagú, minden 3200 ember jut egy képviselő. 1992-ben és 1996-ban ugyan Bill Clintonra szavaztak az itteniek, ám előzőleg többnyire republikánus jelöltek nyertek. Az utóbbi években ingadozó államnak számít: az egyetlen állam, amely 2000-ben George Bushra, 2004-ben pedig ellenfelére, John Kerryre szavazott.