Rendőrökre támadtak a cigányellenes cseh radikálisok

Vágólapra másolva!
Egy romák lakta városrészbe akart bevonulni 300 radikális az észak-csehországi Litvínovban, ám a rendőrök útjukat állták. A Munkáspárt hívei rátámadtak az egyenruhásokra, és összetűztek a felfegyverkezett cigányokkal is.Utcai összecsapásokba torkollott a jobboldali szélsőségesek megmozdulása szombaton az észak-csehországi Litvínovban. A radikális Munkáspárt hívei azért érkeztek Litvínovba, hogy tiltakozzanak a  helyi "cigányterror ellen". 
Vágólapra másolva!

A Munkáspárt október elején több mint egy tucat aktivistát menesztett a város romák lakta negyedébe, hogy megvédje a helyi cseheket a "fekete rasszisták" garázdálkodásától. A "gárdistákat" a romák akkor elkergették. Szombaton a rendőrség megpróbálta megakadályozni a mintegy 300 szélsőséges menetét, akik azt követően kövekkel és üvegekkel támadtak a hatóság képviselőire. A rendőrök petárdákkal és könnygázzal oszlatták fel a radikálisokat.

A szélsőségesek ezután kisebb csoportokban próbáltak meg bejutni a lakótelepre, ahol időközben több száz botokkal és láncokkal felfegyverkezett roma várta őket. A helyszínre érkezett rendőrkommandósok vízágyúval és könnygázzal megakadályozták a nagyobb összecsapásokat, de voltak kisebb incidensek, verekedések. A szélsőségesek három újságírót is megvertek.

A rendőrség több embert előállított, s valószínű, hogy néhányuk ellen büntetőeljárást is kezdeményeznek. A szélsőségesek megmozdulása ugyanis törvénysértő volt, mert a helyi önkormányzat nem engedélyezte.

A többnyire romák lakta litvínovi Janov lakótelepen már hosszú ideje nagyon kritikus a helyzet, virágzik a drogkereskedelem és a prostitúció. A lakosok többsége munkanélküli és szociális segélyekből tartja fenn magát. A roma és a többségi lakosság közti konfliktusok mindennaposak. A radikálisok beavatkozását azonban mind a romák, mint a helyi csehek elutasították.