Obamát támogatja Bush volt minisztere

Vágólapra másolva!
Barack Obamát támogatja az elnökválasztási kampányban Colin Powell egykori tábornok, George Bush elnök első külügyminisztere. Powell szerint Obama erőt adott sok embernek, míg McCainben nem tetszett neki az, hogy szerinte túlságosan negatív kampányt folytat és gyenge alelnökjelöltet választott. Obama a függetlenek körében kamatoztathatja a bejelentést.
Vágólapra másolva!

"Határozottságot és intellektuális erőt mutatott" - egyebek mellett ilyen szavakkal dicsérte Colin Powell a demokrata elnökjelöltet, Barack Obamát az NBC vasárnap reggeli politikai műsorában. Ott jelentette be, hogy Obamát támogatja az elnökválasztási kampányban.

Powell volt George Bush jelenlegi elnök első külügyminisztere (lényegében az első ciklusban), de nemcsak ezzel jelezte, hogy a republikánusokhoz húz. A párt 2000-es elnökjelölő konvencióján nyíltan támogatta Busht. Jóban van a mostani republikánus jelölttel, John McCainnel is. Ahogy azonban egyik hozzá közel álló forrás fogalmazott korábban a CNN-nek: "több mint három évtizede ismeri, kedveli őt, és keresi az okot, hogy támogathassa. Egyelőre azonban nem találta meg."

Az egykori tábornok viselte a legmagasabb katonai tisztséget (vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke) az első Öböl-háborúban, amelyet idősebb George Bush elnök indított. A 2003-ban kezdett iraki háborút a háttérben ellenezte, de nyíltan nem szállt szembe saját főnöke, ifjabb Bush törekvéseivel. Sőt, az ENSZ előtt érvelt amellett, hogy Szaddám Huszein iraki elnök tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, ami utólag téves állításnak bizonyult.

"Erőt adott sok embernek Amerikában és szerte a világon. Úgyhogy azt gondolom, érdemes meghallgatni, amit mond és figyelni arra, hogy mit képvisel" - indokolta Powell a döntését. Powell Obamához hasonlóan afroamerikai, de jelezte, hogy szerinte nemcsak az afroamerikaiak, hanem minden amerikai büszke lenne a demokrata jelölt győzelmére.

Az egykori külügyminiszter közölte, részben azért nem támogatja John McCaint, mert nem tartja jó döntésnek alelnökjelöltjének kiválasztását. Powell szerint Sarah Palin alaszkai kormányzó nem áll készen az elnöki feladatok ellátására, ha arra szükség lenne (az alelnök lép az elnök helyére annak halála esetén, vagy ha képtelenné válik feladatai ellátására). Powell emellett kifogásolta azt, hogy a republikánus jelölt erősen negatív kampányt folytat.

Barack Obamának a függetlenek és a bizonytalanok körében jöhet jól Powell támogatása. Kétséges az ehhez hasonló bejelentések ereje, de egyébként is a demokrata elnökjelölt áll jobban a felmérések szerint. Igaz, a legutóbbi közvélemény-kutatások már nem mutatnak olyan nagy különbséget Obama és McCain között. A hét elején egy felmérés még több mint tíz százalékos Obama-előnyt jelzett, két szombaton közzétett kutatás ennél jóval kevesebbet mutat (a Rasmussen 6, a Zogby 3 százalékot).

Az elnökválasztásig már csak alig több mint két hét van hátra, és az utolsó napokban hagyományosan csökkenni szokott a különbség a két jelölt között. A politikai környezet - az elnök és a republikánusok népszerűtlensége, a gazdasági bajok elmélyülése - ugyan a demokrata jelöltnek kedvez, Obama azonban alig győzi figyelmeztetni a támogatóit, hogy a kedvező felmérési adatokat látva ne dőljenek hátra, hanem kampányoljanak egészen az utolsó percig.

Washington D.C. - Egyesült Államok