Most japán kutatók gondolják, hogy megvan a jeti lábnyoma

Vágólapra másolva!
Japán kutatók azt állítják, hogy megtalálták a misztikus himalájai lény, a jeti lábnyomát. A hegymászók 40 napon át kutattak a Dhaulagiri-hegy lankáin a rejtélyes teremtmény után, végül néhány fotóval álltak elő, a jeti állítólagos, hóban hagyott lábnyomairól.
Vágólapra másolva!

Megtalálták a jeti lábnyomát - állítják japán hegymászók. A nyolcfős csoport Nepál nyugati részén, a Dhaulagiri-hegy lankáin bukkant rá a rejtélyes hegyi ember nyomára. A 20 centiméter hosszú, emberi lábnyomra hasonlító nyomokat 4800 méteres magasságban látták meg a hóban. Felfedezésüket fényképeken is megörökítették. A társaság - a Japán Jeti Projekt - eleve a misztikus lény után indult Nepálba.

A kutatók azt állítják, jól ismerik a környék különböző vadállatainak - így a medvének, a hóleopárdnak - a nyomait, és biztosak benne, hogy amit láttak, az nem ezeké volt. Összesen 40 napot töltöttek a 7661 méter magas hegyen, ahol már korábban is látták a jeti nyomait - írja a brit Guardian. A lábnyomról készült fotókon kívül azonban a lény létezésének egyéb konkrét bizonyítékait nem tudták bemutatni.

A himalájai majomember alakja régóta él az itt lakók legendáiban, nevezik jetinek vagy meh-tehnek, ám létezésére még senki sem tudott kézzel fogható bizonyítékot találni. A tudományos közvélemény nem is tekinti valódi élőlénynek, ám a vele kapcsolatos legendák nagyon is élők, időnként fel-felröppennek hírek arról, hogy valaki mégis talált valamiféle bizonyítékot. Ezek azonban rendre hamisnak bizonyulnak.

Legutóbb júliusban Indiában röppent fel a híre, hogy bizonyítékot találtak a jeti létezésére: a szőrét. Később azonban kiderült, csupán hegyikecske-szőrről volt szó. Augusztusban két amerikai férfi állt elő azzal, hogy megtalálták a jeti észak-amerikai változatának, a nagylábnak egy holttestét. A mélyhűtőben tárolt nagyláb-hulla azonban csupán egy műanyag gorillajelmez volt.