Egy NATO-parancsnok szerint a katonai erő nem elég Afganisztánban

Vágólapra másolva!
A civil társadalom közreműködése és hatékony kormány nélkül a NATO-katonák afganisztáni erőfeszítései elaprózódnak - állítja egy vezető NATO-parancsnok.  Az USA európai erőinek parancsnoka szerint a háború csak katonai erővel megnyerhetetlen.
Vágólapra másolva!

Szétaprózódnak a nyugati országok afganisztáni erőfeszítései - állítja egy vezető NATO-parancsnok. Az amerikai John Graddock tábornok szerint ráadásul a politikai akarat sem egységes. A NATO-tagállamok nem küldenek elég katonát és utánpótlást, pedig megfelelő stabilitás nélkül az afgán kormány és a szövetségesek nem tudják jól igazgatni az országot.

Az USA európai erőinek parancsnoka, egyben a NATO közös hadműveleti parancsnokságának vezetője erről a Royal United Services Institute brit agytrösztnek beszélt. Felsorolta azt a 70 különböző korlátozást, amelyek azt szabályozzák, hogy az odavezényelt katonák mit nem tehetnek, vagy milyen fajta bevetéseken nem vehetnek részt Afganisztánban. Szerinte a katonai erőfeszítések nem kapnak elég civil támogatást, a NATO ugyan meg tudja tisztítani a területet, de valakinek a civil társadalmat is fel kellene építeni.

"Az afganisztáni konfliktust nem lehet csak katonai erővel megnyerni. Mi csak egy nagyobb csapat része vagyunk" - idézte a BBC News Graddockot. "A katonaságnak biztonságos környezetet kell teremtenie... együtt kell egy igazán átfogó megközelítés részének lennünk. A jelenlegi erőfeszítések mind időben, mind térben szétaprózódnak."

A tábornok az afgán hatóságoktól is többet vár, például hogy leszámoljon a korrupcióval, hatékony rendőrséget és igazságszolgáltatást biztosítson, és jól vezesse az országot.