Bomba végzett két horvát újságíróval

Vágólapra másolva!
Valószínűleg a gépkocsijuk alá rejtett pokolgéppel megölték csütörtök este Zágrábban a Nacional című horvát hetilap volt főszerkesztőjét és a lap egy másik munkatársát. Az idén már több újságírót és üzletembert gyilkoltak meg hasonló módszerrel.
Vágólapra másolva!

Pokolgépes merényletben meggyilkolták csütörtök este Zágrábban a Nacional című horvát hetilap volt főszerkesztőjét és a lap egy másik munkatársát - közölte az újság egyik újságírója a közszolgálati televízióval. Ivo Pukanic volt főszerkesztőt és Niko Franjic marketingigazgatót valószínűleg a gépkocsijuk alá rejtett pokolgép ölte meg a Nacional lapcsoport székházának udvarán.

A Nacional című horvát hetilap szerkesztősége pénteken hevesen bírálta a rendőrséget és a belügyminisztert a merénylet után. Kollégái szerint ugyanis Pukanic nem járult hozzá, hogy megszüntessék a neki és lányának járó rendőri védelmet. Áprilisban ugyanis merényletet kíséreltek meg az újságíró ellen, amit a lap munkatársai szerint a hatóságok nem vizsgáltak ki alaposan.

Az idén már több újságírót és üzletembert gyilkoltak meg hasonlóan kegyetlen módon Zágrábban, ami miatt tüntetésen tiltakoztak a horvát újságírók, továbbá leváltották az igazságügy- és a belügyminisztert.

Az Európa Tanács szerint a merénylet miatt Horvátországban veszélybe került a sajtószabadság. A kettős gyilkosság nem csak a közbiztonságot veszélyezteti, de a sajtó- és szólásszabadságot is fenyegeti - mondta Terry Davis, a szervezet főtitkára pénteken. Hozzátette, a két újságíró megöléséért nyilvánvalóan a szervezett alvilág felelős.