Pártok pénzelése miatt nyomoznak a Strabag társtulajdonosa ellen

2008.10.24. 13:21

A Strabag osztrák építőipari cég társtulajdonosa ellen nyomozást indított a bécsi ügyészség magyarországi pártok pénzelése miatt - számolt be róla pénteken a FORMAT osztrák hetilap. A gyanú szerint a cég azért juttatott adományokat a pártoknak, hogy beruházási megbízásokat nyerhessen el.

A bécsi államügyészség nyomozást indított Hans Peter Haselsteiner, a Strabag osztrák építőipari konszern társtulajdonosa ellen. Azzal gyanúsítják, hogy üzleti előnyszerzés céljából illegálisan pénzadományokat juttatott magyarországi pártoknak - írta pénteki számában a FORMAT osztrák hetilap.

A gazdasági-üzleti magazin értesülése szerint a vizsgálat kiterjed Alexander Zachra, a Strabag lobbicége, az "eurocant" volt vezetőjére, liberális politikusra is. A FORMAT úgy tudja, hogy a nyomozással a szövetségi bűnügyi hatóságot bízták meg. A hetilap közölte, hogy mindezt megerősítette Gerhard Jarosch, az államügyészség szóvivője.
   
A szeptember 28-i ausztriai parlamenti választást megelőző kampány idején kerültek elő ismét a sajtóban azok a vádak, melyek szerint az építőipari cég a 2000-es évek elején adományokat nyújtott magyarországi pártoknak, részint azért, hogy - mint a FORMAT írta - kartelltevékenységéért kisebb büntetéseket rójanak ki rá, részint pedig azért, hogy beruházási megbízásokat nyerjen el. 
   
A gyanú alapján a kifizetések az Alexander Zach irányította "eurocanton" keresztül, különböző egyesületek közbeiktatásával történtek - olvasható a lapban. Zach 2006-ig volt a lobbicég ügyvezetője, egyidejűleg a Liberális Fórum (LIF) elnöke. A párt indult a szeptemberi választáson, de nem sikerült bejutnia a parlamentbe, amiben valószínűleg az is közrejátszott, hogy Zach nem sokkal a szavazás előtt kénytelen volt lemondani tisztségéről a gyanúk miatt. Haselsteiner ugyancsak kötődik a LIF-hez, a szervezet legfőbb pénzügyi támogatójaként tartják nyilván.
   
A FORMAT információi szerint a mostani, előre hozott választás előtt egy héttel Hans-Peter Martin osztrák európai parlamenti képviselő, aki először a 2006-os választási kampány során hozakodott elő a megvesztegetési vádakkal, tíz, az ügyre vonatkozó aktát nyújtott át az államügyészségnek. Ugyancsak megkapta a testület azt a CD-ROM-ot, amely állítólag a LIF és az "eurocant" több ezer e-mailjét és okmányát tartalmazza.    

Hans Peter Haselsteiner a sajtóban megjelent gyanúsításokat rágalmaknak minősítette, és azt mondta, hogy a vádakat a magyarországi ügyészség már 2006-ban kivizsgálta, és a nyomozást beszüntették. A FORMAT ehhez hozzátette: lényegét tekintve arról van szó, hogy a magyar testület a vonatkozó törvény hiányában illetéktelennek nyilvánította magát, és nem folytatta tovább a vizsgálatot. Később a korrupciós ügyekért felelős budapesti főügyészség felvette a nyomozás fonalát, sőt egy bennfentes szerint jogsegély-megkereséssel fordult az osztrák hatóságokhoz - írta az osztrák lap.
   
A hetilapnak Haselsteiner szóvivője nem kívánta kommentálni a vizsgálatokkal kapcsolatos információkat, csupán annyit mondott: "Mi semmiről sem tudunk".

KAPCSOLÓDÓ CIKK