Pénzért színezik a diktatúrából szökött bokszoló lány sztoriját

Vágólapra másolva!
Tele van a dél-koreai sajtó egy 17 éves bokszoló lány történetével, aki pár éve Észak-Koreából szökött át a családjával délre. Szülőhazájában a diktatúra szolgálatába akarták állítani - írja a New York Times -, miközben új hazájában a profi világbajnoki címet szerző lány menedzsmentje profitál sztorijának felnyagyításából.
Vágólapra másolva!

Dél-Koreában az egyik legnépszerűbb sportág volt korábban, különösen az 1970-es, 1980-as években a boksz, amit leginkább a szegények űztek. A 2002-es focivébé óta futballőrült országban most egy bokszoló tinilánnyal vannak tele az újságok - írja a New York Times.

"Disszidens bokszoló lány" a beceneve a szinte mindenki által ismert a 17 éves Csoj Hjun-minek, aki profi világbajnoki címet szerzett súlycsoportjában. A kamasz és családja pár éve szöktek át az elszegényedett diktatúrából, Észak-Koreából. A sportoló sztorijában az az érdekes, hogy a nyomorgó északon az állami gépezet akart hasznot húzni tehetségéből, míg délen a promóterei keresnek egy vagyont a történetével.

Étellel ösztökélték őket

Csojt még 2003-ban találták meg a kormányzat felderítő emberei - írja a New York Times -, akiknek az tűnt fel, hogy a sok alultáplált kortársánál csaknem egy fejjel magasabb volt. Egy Észak-Koreában nagy presztízzsel bíró egyetem edzőjéhez került, aki 20 tehetségesnek tartott lányt kezdett trenírozni. Ő volt a legfiatalabb.

A cél az volt, hogy a 2008-as pekingi olimpián képviseljék az országot. A jelenleg éppen betegeskedő Kim Dzsong Il fotója alatt tréningező gyereksportolókat több étellel és a családnak ígért pénzzel próbálták ösztönözni. (Az olimpián aztán nem szerepelt a női boksz.)

A lány képességeit végül nem tudta kihasználni a kommunista rezsim, ugyanis családja, szülei és bátyja a jobb élet reményében átszöktek pár éve Dél-Koreába. Akkor szöktek el, amikor édesapja üzleti ügyben Kínában volt, ahová követte őt a család. Kínából Vietnamba mentek, ahol négy hónapig szállodákban bujkáltak. Ezt követően tudtak Szöulba költözni.

Felnagyítják a sztoriját

"A szüleim mindent feladtak északon, hogy jobb életünk legyen. A bokszban elért eredmények bizonyítják, hogy jól döntöttek" - nyilatkozta Csoj, akinek Dél-Koreában új lendületet vett sportolói karrierje. 2007-ben ugyanis profi bokszolónak állt, és rá egy évre világbajnok lett.

A disszidens bokszoló lány nevet promóterei aggatták az eddigi 17 meccséből 16-ot megnyerő lányra. A kamaszból ezúttal a menedzsmentje húz hasznot, a lap szerint ugyanis úgy próbálják meg eladni meccseire a jegyeket, hogy a sztoriját felnagyítják.

Csoj jelenleg is egy mérkőzésre készül - írja a New York Times, most éppen azon dolgozik, hogy visszanyerje versenysúlyát. Minden címet be akar söpörni a súlycsoportjában, így teljesülhetne nagy álma, betörhetne a szórakoztatóiparba.