Könnyebben megsérült egy magyar katona Afganisztánban

Vágólapra másolva!
A bal vádliján könnyebben megsérült egy repeszdarabtól egy magyar katona Afganisztánban, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A katonát ellátták, de további vizsgálatra kórházba szállították. A rendőrőrsön történt merényletben egy amerikai katona meghalt, többen megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Egy magyar katona könnyebben megsérült abban a robbanásban, amely az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban történt hétfőn egy rendőrőrsön. A katonát a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) táborában ellátták - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-t.

"A bal vádliján okozott sérülést egy repeszdarab" - közölte az [origo]-val a HM. A minisztérium szerint a sérült magyar katonát további vizsgálatra a mazar-e-sharifi kórházba szállították. A katona hozzátartozóit értesítették, a történteket az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Támogatási Erő) illetékesei vizsgálják ki.

A rendőrőrsön egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, a támadásban egy amerikai katona meghalt, hat ember megsebesült - közölték az afgán hatóságok.

A rendőregyenruhát viselő merénylő akkor hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet, amikor afgán tisztviselők éppen amerikai katonákkal folytattak megbeszélést a rendőrőrs épületében a helyi rendőrkiképzési programról. A detonációban négy afgán biztonsági tisztviselő és egy amerikai katona sebesült meg a magyar katona mellett.

Zabiullah Mudzsahid, a tálibok képviselője telefonon közölte az AP amerikai hírügynökséggel, hogy a mozgalom egyik tagja hajtotta végre a támadást.

Külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák balesetei, halálesetei

2008. július 12. - Tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében életét vesztette Németh Krisztián Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton.

2008. június 10. - Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben életét vesztette a magyar újjáépítési csoport katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. A 2006 ősze óta a bagláni tartományban szolgálatot teljesítő magyar újjáépítési csoportban ez volt az első halálos áldozat.

2008. március 25. - Irakban egy magyar katona könnyebb sérülést szenvedett, amikor robbanás történt az Al-Rustamiyah bázison. A robbanásban négy iraki katona is megsérült.

2008. május 3. - Afganisztánban autóbalesetben könnyebben megsérült az ottani Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) két magyar katonája, amikor Mazar-i-Sarifból autóztak vissza konvojban Puli-Humriba, a PRT táborába.

2006. március 8. - Az afganisztáni Kunduz közelében három magyar katona sérült meg egy közlekedési balesetben, amikor az őket szállító terepjáró felborult. A két súlyosabb sérülést szenvedett katonát gyógykezelésre hazaszállították.

2005. október 9. - Afganisztánban közlekedési balesetben könnyebben megsérült a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) kötelékében állomásozó magyar század két katonája.

2005. augusztus 7. - Afganisztánban, Kabul közelében közlekedési balesetben könnyebben megsérült egy magyar katona. A balesetben egy német katona meghalt, másik kettő szintén könnyebb sérüléseket szenvedett. Mindannyian a NATO irányítása alatt álló nemzetközi biztonsági erő (ISAF) polgári feladatokat ellátó Civil Militarian Cooperation részlegéhez tartoztak.

2005. április 25. - Bosznia-Hercegovinában, Bosanka Novi helységtől három kilométernyire a Magyar Honvédség Katonai Rendfenntartó Kontingensének terepjárója egy felüljáróról lehajtva árokba csúszott. A balesetben egy katona súlyos, egy másik könnyebb sérüléseket szenvedett.

2004. szeptember 29. - Bosznia-Hercegovinában, Bihácstól mintegy 15 kilométerre egy magyar katona által vezetett 5 tonnás tehergépkocsi a kanyarban kisodródott az útról. A teherautó vezetője meghalt, a másik magyar katona megsérült.

2004. június 17. - Irakban egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant. A repeszek megölték Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt, egy másik magyar katona megsebesült.

2004. február 18. - Az iraki Hillában a magyar katonáknak is helyet adó Camp Charlie lengyel logisztikai támaszpont ellen öngyilkos merényletet hajtottak végre. A támadásban tíz magyar katona - közülük kettő súlyosan -, hat lengyel és egy amerikai katona sebesült meg, tizenegy iraki életét vesztette.

2001. október 8. - Az abház főváros, Szuhumi közelében - feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok - lelőttek egy járőröző MI-8-as helikoptert. A balesetben életét vesztette Török László ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese.

1998. február 18. - A Sínai-félszigeten két magyar békefenntartó katona életét vesztette egy közúti balesetben, egy harmadik könnyebb sérülést szenvedett. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) vizsgálata szerint a tragédia oka gyorshajtás volt.

1996. szeptember 15. - A boszniai Szerb Köztársaság területén, Banja Luka és Gradiska között egy parkoló, üzemanyagot szállító magyar IFOR-teherautóba rohant egy szerb gépkocsi. A gépkocsi vezetője meghalt, egy magyar IFOR-katona könnyebben megsérült.

1996. augusztus 11. - Cipruson 12 békefenntartó, köztük egy magyar is megsebesült az ütközőzónában lezajlott incidensben. A katonák a görög és török polgári személyek összecsapását próbálták megakadályozni.

1996. március 28. - A horvátországi Okucani mellett állomásozó magyar műszaki alakulat egyik 22 éves katonája a magyar IFOR-bázis gépjárműjavító műhelyében életveszélyes sérülést szenvedett, amikor a mögötte javított Kamaz teherautó ismeretlen okokból elindult és a munkapadhoz nyomta.

1996. március 9. - Aknára futott Abháziában egy ENSZ-megfigyelő járőr gépkocsija. A robbanás következtében a járőr magyar őrnagy parancsnoka és a grúz tolmács súlyosan megsebesült, egy bangladesi alezredes életét vesztette.

1973. április 9. - Dél-Vietnam területén szolgálatteljesítés közben lezuhant a Vietnami Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság helikoptere. A balesetben a Bizottság magyar tagozatának két tisztje, Dylski Aurél határőr százados és Cziboly Csaba főhadnagy, valamint további hét - indonéz, kanadai, vietnami és amerikai - katona vesztette életét.