Rákaptak a Palin-óvszerre a választási hajrában

Vágólapra másolva!
Politikai csecsebecse, 1300 forintnak megfelelő dollárba kerül, a csomagoláson Sarah Palin arcképe látható, és egy washingtoni szuvenírboltos szerint elszabadult tőle a pokol - mi az? Óvszer. Itt az amerikai elnökválasztás hajrája.
Vágólapra másolva!

Rengeteg pénzt költenek az amerikaiak választási kiegészítőkre. A jelölteket támogató vagy éppen az ellenfelet kifigurázó pólók, sapkák, kitűzők, hűtőmágnesek és matricák piaca virágzik. Az emberek gyakran 70 dollárt (15 ezer forint) sem sajnálnak kiadni egy rövid ujjú pólóért, ha arra valamilyen szellemes, a választásokhoz kapcsolódó szlogent nyomtak.

"A mi Palin mamánk összeveri a ti Obamátokat" - hirdeti az egyik póló, míg egy másik felirata épp a demokrata jelöltet támogatja: "Mindig hallgass a mamádra, szavazz Obamára!" Még a kutyák is kampányolnak, már ha a gazdájuk vesz nekik "Obamáért ugatok" feliratú etetőtálat.

A választási kiegészítők kínálata átláthatatlanul nagy: a német Süddeutsche Zeitung becslése szerint körülbelül 2,5 millió különféle, Barack Obama demokrata jelölt nevével vagy arcképével ellátott termék kapható, míg a republikánus párost, John McCaint és Sarah Palint csak 750 ezer féle termék népszerűsíti. Az eladások terén Obama biztosan vezet: az egyik webáruház, a CafePress.com látogatóinak 47 százaléka Obama-cuccokat vesz, 21 százalék McCain-, 18 százalék Palin-holmikat vásárol.

"Fél éve elszabadult itt a pokol" - mondta a német lapnak Jeff Roquen, egy washingtoni szuvenírárus. A legnagyobb kasszasiker jelenleg a Bobbleheads névre hallgató, apró testű, nagy, billegő fejű Obama- vagy McCain-bábu, amely 19,99 dollárba (4300 forint) kerül. A Fehér Ház közelében lévő üzlet előtt hosszú sorok kígyóznak, hogy Palin-pólóhoz vagy életnagyságú, kartonból kivágott Obama-figurához jussanak.

"Vannak különlegességek is" - mondta Roquen, a legújabb slágerre, a választási óvszerre célozva. A gyártó három különféle csomagolásban is elkészítette a kondomokat, ellátva a megfelelő szlogennel: "Palin-kondom: Ha az abortusz nem merül fel" - utal az egyik arra, hogy az ötgyermekes kormányzó elutasítja a terhességmegszakítást. A McCain-kondom "Öreg, de még nem lejárt" - szlogenje pedig a republikánus jelölt korán viccelődik. Egy csomag ilyen óvszer 5,95 dollárba (1300 forint) kerül, három csomagot 12,95-ért lehet megrendelni.