Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT Kongó ügyében

Vágólapra másolva!
Szorult helyzetbe kerültek az ENSZ békefenntartói Kongó keleti részén, ahol heves harcok törtek ki a lázadó miliciák és a kormányerők között. Az ENSZ-csapatok még tankokkal és helikopterekkel sem tudják visszatartani a Kongóba betörő lázadó fegyvereseket. A védelemre szoruló lakosság is a békefenntartók ellen fordult, az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést hívott össze.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda délután, hogy megvitassa a Kongói Demokratikus Köztársaságban kialakult helyzetet. Kongó keleti határtérségében napról napra rosszabb helyzetbe kerül az ENSZ békefenntartói által támogatott kormány. A lázadók már közvetlen közelről fenyegetik Goma tartományi központot. A hadsereg szerdán magára hagyta a várost, a helyi lakosság pedig pánikba esve menekül.

A világ legnagyobb létszámú ENSZ-békefenntartó alakulata kétségbeesetten kért segítséget és katonai erősítést a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, ahol heves harcokba bocsátkozott az emberek tízezreit fenyegető tuszi felkelőkkel. A békefenntartók tankokkal és harci helikopterekkel próbálják megállítani az Észak-Kivu tartományban előrenyomuló fegyvereseket, de a kongói ENSZ-misszió (MONUC) vezetője szerint a végletekig túlfeszített helyzetben mindenképpen további csapatokra van szükségük.

A hatalmas területű közép-afrikai országba vezényelt ENSZ-kontingens összesen 17 ezer békefenntartóból áll, a harcok által sújtott, a ruandai határral szomszédos Észak-Kivu tartományban azonban ebből csak valamivel kevesebb mint 6000 fegyveres állomásozik. A kongói kormányerők és az ENSZ fegyveresei szombat éjjel óta állnak intenzív harcban a tuszi miliciákkal, amelyek többek között a hegyi gorillák egyik utolsó élőhelyének számító Virunga Nemzeti Parkot is elfoglalták.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban már elítélte a kéksisakosok elleni támadásokat, és azonnali tűzszünetet kért, egyelőre eredménytelenül.

A ruandai népirtás folytatása

A Kelet-Kongóban kirobbant harcok alapja ugyanaz a konfliktus, amely 1994-ben az országgal szomszédos Ruandában népirtáshoz vezetett a hutu és tuszi népesség között, és 800 000 áldozatot követelt. A népirtás után Kongó keleti tartományában még kétszer tört ki háború a hutuk és a tuszik között, a térség békéjét legutóbb egy 2007 végén Nairobiban, illetve egy 2008 januárjában, Kivu tartomány fővárosában aláírt békeszerződés garantálta.

A térségben augusztusban robbantak ki újabb harcok, a mostani krízishelyzetet pedig az okozta, hogy Laurent Nkunda korábbi tuszi tábornok az "Emberek Védelmének Nemzeti Kongresszusa" (CNDP) elnevezésű tuszi milícia élén támadást indított a kelet-kongói tartomány ellen. Nkunda azt állítja, hogy a tuszi közösségek védelméért harcol, akiket Kongóban a hutu milíciák fenyegetnek, és azzal vádolja a kongói kormányt, hogy együttműködik a hutukkal. Közben a másik fél Ruandát vádolja azzal, hogy támogatja Nkunda felkelését, aki a hadsereget elhagyva kezdett katonai magánakciókba a kongói polgárháborúk befejezése után.

Forrás: AFP

Hutukra vadásznak a tuszik

A békefenntartók tehetetlenek

Hiába vannak tankokkal és helikopterekkel felszerelve, a békefenntartók nem képesek megállítani Nkunda fegyvereseit, akik újabb és újabb településeket foglalnak el. Alan Doss, a kongói ENSZ-misszió vezetője szerint a támadók kis csoportokban támadják az állásaikat, ami miatt nagyon nehéz lokalizálni és visszaverni őket - írja a BBC.

Doss a MONUC honlapján beszámolt arról, hogy a harci helyzet óráról órára változik. Támadtak a CDNP lázadói, majd a kongói hadsereg ellentámadásokat hajtott végre, de az ENSZ erőinek is többször be kellett avatkozniuk. A helyzetről tartott video-sajtótájékoztatón azt mondta, csapataik mindent megtesznek, hogy megvédjék a nagyobb városokat Nkunda fegyvereseitől. "Ottmaradunk, és fellépünk mindenki ellen, aki erőszakkal el akarja foglalni a városokat és nagyobb lakott területeket" - fogalmazott.

Az ENSZ-békefenntartók mégsem tudták megakadályozni, hogy a lázadók kedden elfoglalják a tartományi fővárostól, Gomától északra található, stratégiai fontosságú Kibumba falut. A tuszi fegyveresek állítása szerint ráadásul a kezükre került a fővároshoz közeli Rutshuru és Kiwanja városa is. Alan Doss szerint az ENSZ-erők nem tudnak róla, hogy a városok elestek volna, de a békefenntartóknak evakuálnia kellett Rutshuruból körülbelül ötven külföldi segélymunkást.

A lakosság is az ENSZ ellen fordult

Az ENSZ csapatait a közelmúltban többször érte az a vád a helyiek részéről, hogy nem képesek hatékonyan megvédeni a lakosságot. A MONUC vezetője szerint az emberek biztonságának biztosítása az első számú feladatuk, de - mint az ENSZ honlapján olvasható nyilatkozatban írja - "amink van, az korlátokat szab annak, amit tehetünk". Doss azt is közölte, hogy a csapaterősítés sürgetése minden ENSZ-tagállam számára "tisztán hallható volt".

Forrás: AFP

Az ENSZ se megy semmire

Az ENSZ-csapatok ugyanakkor a helyiek elégedetlensége miatt könnyen két tűz közé kerülhetnek: Doss szerint tüntetők kövekkel dobálták meg az ENSZ épületeit, és egy alkalommal megpróbáltak behatolni a MONUC bázisára is. Az incidens során a kéksisakosok figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, és egy tüntetőt le is lőttek, amiért a kontingens vezetője mély sajnálatát fejezte ki. Doss közben a kongói kormány segítségét kérte, hogy megértessék az emberekkel az ENSZ-misszió feladatát és felhatalmazásának mibenlétét.

Menekültáradat és humanitárius veszély

A szombat óta tartó harcok miatt menekültek nagy tömegei hagyták el otthonaikat, a tuszi fegyveresek által fenyegetett településekről tízezrek menekülnek a tartományi főváros, Goma felé. Az ENSZ adatai szerint mintegy 250 ezer ember menekült el otthonról az augusztus óta tartó villongások miatt, a régióban pedig mintegy 850 ezer olyan ember van, akinek korábban kényszerűségből kellett elhagynia otthonát.

A menekültek közül sokan alultápláltak, néhányat az éhenhalás fenyeget. Ron Redmond, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának szóvivője szerint azonban lehetetlenség elérni a segítségre szorulókat. "Egyszerűen nem tudunk csapatokat kiküldeni. Túl sok harc folyik odakint, túl veszélyes; ez itt anarchia" - mondta a szóvivő a BBC-nek.

A menekültügyi főbiztosság egyelőre annyit tud tenni, hogy felkészül mintegy 30 ezer ember fogadására a Gomától tíz kilométernyire északra, Kibatinál felállított táborába. A táborban az ENSZ szerint már most is 15 ezer menekült gyűlt össze.