Ágyba viszi a reggelit Obama a fiataloknak

Vágólapra másolva!
Már többször csalódtak az elnökjelöltek a szavazás helyett valami más elfoglaltságot találó fiatalokban, Barack Obama azonban most mindent megtesz azért, hogy elcsábítsa őket a szavazóhelyiségekbe Az [origo] tudósítója által felkeresett egyetemen például furgonnal szállítják voksolni a huszonéveseket, akiknek túlnyomó többsége a felmérések szerint a demokrata elnökjelöltet támogatja. A republikánus John McCain tisztában van a hátrányával, bár állítólag vannak bujkáló hívei.
Vágólapra másolva!

Az Ohiói Egyetemen mikrobiológiát tanuló Dustin Lynch most szavazhat először elnökválasztáson. Nem túl lelkes, de azért követte a kampányt, és megnézte Barack Obama és John McCain televíziós vitáit is. "Nem gondolom, hogy az én egy szavazatom sokat ér, de elmegyek voksolni, mert ehhez mindenkinek joga van" - mondta az egyik egyetemi épület bejárata előtt üldögélő fiú az [origo] tudósítójának.

Nem akart a választás hivatalos napjáig, november 4-ig, helyette a korai szavazás lehetőségét tervezte kihasználni. "Az volt a tervem, hogy ma megyek el szavazni, de aztán nem jutott rá időm. Talán holnap elmegyek. Vagy holnapután" - jegyezte meg a csuklyás pulóvert viselő rasztafrizurás diák még a múlt hét közepén.

Hiába várták

Ez a hozzáállás az, ami rendszerint bohócot csinál a politikai elemzőkből az elnökválasztások idején. A szavazások előtt már sokszor és sokan megjósolták, hogy most aztán a választásoktól korábban távolmaradó fiatalok (huszonévesek) is tömegesen mennek majd el voksolni, de aztán a szakértők mindig hoppon maradtak. Négy évvel ezelőtt is hiába várt arra a demokrata John Kerry, hogy az ifjabb korosztály segítségével lemossa a pályáról George Busht.

Ha a fiataloknak most is más dolguk akad a szavazás napján, akkor az Barack Obama esélyeit rontja, a felmérések szerint ugyanis ő sokkal népszerűbb az ifjabb választók körében, és komoly energiát is fordított a meggyőzésükre. Egy a Wall Street Journal által idézett szeptemberi kutatás alapján a 18 és 29 név közötti szavazók 56 százaléka a demokrata jelöltet támogatja, míg John McCainre csak 29 százalék voksolna.

Riasztó eső

"Vannak csoporttársaim, akik még előadásra se mennek el, ha esik az eső, úgyhogy azon is sok múlik, milyen lesz az idő aznap" - mondta az [origo] tudósítójának a szintén az Ohiói Egyetem columbusi kampuszán tanuló Thomas Schimmel. Szerinte a diákok többsége nem igazán ég lázban a választás miatt, ezért ismét csalódni fognak azok, akik a fiatalok magas részvételét várják. Schimmel ezt valószínűleg nem bánná, ő ugyanis John McCaint támogatja, és részt is vesz az egyetemen folytatott republikánus kampányban. A kampusz egyik parkjának közepén felállított asztalnál álldogál, ahol társaival McCain-szóróanyagokat oszt az arra járó diákoknak.

Forrás: Pethő András [origo]
McCain fiataljai

Alig ötven méterre van egy másik asztal is, ahol Barack Obama mellett kampányolnak aktivisták. Ők arra számítanak, hogy igenis magas lesz a fiatalok részvétele a választáson. "Sokan jönnek ide, és érdeklődnek arról, hol és hogyan tudnak szavazni" - mondta Rebecca Brudzynski, aki szerint az csak egy ostoba sztereotípia, hogy a diákokat annyira nem érdekli a választás, hogy még az eső is elriasztja őket. Az [origo] tudósítójának felvetésére megjegyezte, az sem igaz, hogy az egyetemisták egyfolytában isznak, és ezért másnaposságukban feledkeznek meg a szavazásról.

Bekerített fiatalok

Az nem meglepő, hogy a fiatalok szívesebben sorakoznak fel egy fiatalos külsejű, politikai megújulást hirdető 47 éves, mint egy évtizedek óta Washingtonban politizáló 72 éves háborús veterán mögött. Barack Obama azonban nemcsak a külsejére és hangzatos jelszavaira bízta az ifjabb korosztály megnyerését, hanem intenzíven használta a hozzájuk elvezető csatornákat is. Már az előválasztás idején is neki volt a legtöbb támogatója a Facebook közösségi oldalon (október 28-án közel járt a 2,8 millióhoz), és hirdetéseit nemcsak a hagyományos médiumokban futtatta, hanem számítógépes játékokban is.

Obama kampánystábja odafigyelt a szervezésre is. A nagyobb egyetemeken saját irodát állítottak fel, és külön ifjúsági koordinátoruk van 14 olyan államban, amely különösen fontos lehet a választás kimenetele szempontjából - írta a Wall Street Journal, amely szerint a demokraták nemrég olyan csoportokat is alakítottak, amelyeknek az a dolguk, hogy a választás előtti napokban emlékeztessék az egyetemistákat a szavazásra. Ezek a csoportok végigjárják a kollégiumokat, a bárokat, koncerthelyszíneket, de még a szépségszalonokat is. Benéznek a gyárakba is, hogy elérjék a diplomával nem rendelkező, már dolgozó fiatalokat.

McCain eközben nagyrészt a republikánus párt úgynevezett 72 órás akciójára hagyatkozik, amelynek keretében három nappal a választás előtt végigjárják a támogatóikat - nemcsak a fiatalokat, hanem mindenkit - és emlékeztetik őket arra, ne felejtsenek elmenni szavazni.

Forrás: Pethő András [origo]
Nekik van irodájuk is

Ezek a különbségek tettenérhetők az [origo] tudósítója által felkeresett Ohiói Egyetemen is. Az Obama-stábnak a columbusi kampuszon is van egy irodája, míg a McCain mellett kampányolók csak egy nemhivatalos, a városi republikánus pártközponttal laza kapcsolatban lévő csoportot alkotnak.

A demokrata jelölt stábja ügyel arra is, hogy ne vesszen kárba egy lehetséges támogatói voks sem, ezért arra buzdítja a fiatalokat, hogy éljenek a korai szavazás lehetőségével, és ehhez segítséget is nyújt nekik. "Van egy Obama-furgon, amely elviszi a hallgatókat arra a helyre, ahol leadhatják a voksukat" - mondta Rebecca Brudzynski. A republikánusoknak nincs furgonjuk, de abban bíznak, hogy sikerül minél több diákot rábírniuk a postai szavazásra. "Ha ezzel a módszerrel voksolnak, akkor még a kollégiumot sem kell elhagyniuk, így nincs szükségük furgonra" - jegyezte meg Josh Lapp, az egyik republikánus aktivista.

Látens McCain-hívek

Ha a demokrata jelöltnek sikerül elérnie, hogy ezúttal tényleg tömegesen elmennek szavazni a fiatalok, akkor azt a szervezési erőfeszítések mellett persze a kampányát övező lelkesedésnek is köszönheti majd. Sokan hisznek abban, hogy Obama tényleg más, mint a többi politikus, és képes lesz arra, hogy valódi változásokat érjen el, stílusban és tartalomban egyaránt.

A magazincímlapokon való állandó jelenlétével, az arcképével nyomtatott pólókkal, a rocksztárokat megszégyenítő nagyságú tömegeket vonzó rendezvényeivel azonban taszít is többeket, köztük fiatalokat is. Az [origo] tudósítója például egy republikánus kampányértekezleten találkozott két olyan tizenéves lánnyal, akik épp arra hivatkozva csatlakoztak a McCain-kampányhoz, hogy besokalltak attól, hogy az iskolájukban rajongás tárgya lett a demokrata elnökjelölt. Az Ohiói Egyetem kampuszán kampányoló republikánusok pedig azt állították, vannak olyan diákok, akik valójában McCain-támogatók, de ezt nem merik nyilvánosan bevallani az Obama körüli felhajtásban.

A republikánus elnökjelölt nemrég egy kampányrendezvényen maga is elismerte, "sok tennivaló van a fiatal választókkal". Nem mintha az ő gyűlésein csak öreg konzervatívok tűnnének fel. Legalábbis múlt vasárnap az [origo] tudósítója jelen volt egy ohiói McCain-rendezvényen, amelyen sok huszonéves is részt vett. Pár nappal előtte azonban munkatársunk megtekintett egy Obama-gyűlést is, és a különbség szembetűnő volt. A demokrata elnökjelölt rendezvényén két fiatal önkéntes is színpadra lépett és buzdította a közönséget arra, hogy mindenki vegye ki a részét a kampányból, míg a republikánus rendezvényen csak nyugdíjaskorú politikusok szólaltak fel.

Columbus, Ohio - Egyesült Államok