Több mint 200 halott a pakisztáni földrengésben

Vágólapra másolva!
Erős földrengés rázta meg Pakisztánt szerda hajnalban, majd kora délután is. A természeti csapásokban legalább 215 ember meghalt, és mintegy 500 ház dőlt össze.
Vágólapra másolva!

Újabb földrengés rázta meg szerda délután Pakisztán délnyugati részét - jelentette be az amerikai geofizikai intézet. A 6,2 erősségű földmozgás epicentruma Kvetáttól 58 kilométerre északkeletre és az afganisztáni Kandahártól 205 kilométerre volt. Áldozatokról, károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Legalább 215 halálos áldozatot követelt a Pakisztánt sújtó 6,4 erősségű földrengés a hatóságok által csütörtökön közölt újabb adatok szerint: a természeti csapás által sújtott Beludzsisztán tartomány egyik minisztere csütörtök reggel már 215 halottról tett említést, megjegyezve, hogy az áldozatok száma még tovább emelkedhet, mert a földmozgás következtében egész családok tűntek el.

Kormányilletékesek szerint rengeteg áldozat van még a romok alatt, s az ő számuk sem ismert egyelőre. A legfrissebb hírek szerint a sebesültek száma elérte az ötszázat. A Beludzsisztán tartománybeli Ziarat körzet vezetője, Dilavar Hán a Dawn Television tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy legalább ötszáz épület összedőlt a természeti csapás következtében.

Az amerikai földtani intézet adatai szerint a rengés leginkább a beludzsisztáni fővárostól, Kvettától mintegy hetven kilométerre északkeletre fekvő Ziarat völgyét sújtotta, a térségbeli falvakban több száz vályog- és faház összedőlt. Egyes épületek a földmozgás által elindított földcsuszamlás miatt dőltek romba.

Egy helyi közigazgatási vezető becslése szerint közel 15 ezer ember vált hajléktalanná a természeti csapás miatt. A katasztrófa sújtott térségben mozgó katonai kórházakat létesítettek, a helyszínre vezényelték a határőregységeket.

Pakisztánban gyakoriak a földrengések. A mostani földmozgás volt a legsúlyosabb a 2005. októberében Kasmírban történt 7,6-os fokozatú földrengés óta, amely közel nyolcvanezer ember életét oltotta ki.