Halálos áldozata is van a csehországi szélviharnak

Vágólapra másolva!
Balesetek, áramkimaradás, sérültek és egy halott a mérlege a csehországi szélviharnak. Bruzivicében egy vállalat tetejét szakította le a vihar.
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, s legalább tízen megsérültek csütörtökön délelőtt a Kelet-Csehországon és Észak-Morvaországon végigsöprő nagy erejű szélvihar következtében. A helyenként az óránkénti 130-135 kilométeres sebességet is elérő szélvihar fákat, villanyoszlopokat döntött ki, amelyek az utakra, sínekre dőlve komoly fennakadásokat okoztak a közlekedésben. Néhány tucatnyi település áram nélkül maradt.

A Cseh Energetikai Vállalat (CEZ) bejelentette, hogy az érintett helyekre azonnal szakembereket küld, akik az éjjeli órákig várhatóan mindenhol helyre tudják állítani az áramszolgáltatást. Biztonsági megfontolásokból délelőtt mintegy három órára lezárták a Brünn-Ostrava autópályán lévő nagyobb alagutakat, mert problémák merültek fel az áramellátással. Az autópályán hosszú, több kilométeres kocsisorok alakultak ki. Számos közúti baleset is történt, de a rendőrség jelentése szerint ott nem halt meg senki.

A szélvihar a délelőtti órákban a Frydek-Místek városhoz közeli Bruzovice településen leszakította egy helyi vállalat üzemének a tetejét, amely több embert temetett maga alá. A mentők szerint egy személy az életét vesztette, s többen sérüléseket szenvedtek.

Hasonló, de valamivel enyhébb szélvihar söpört végig Morvaország középső és déli részein is. A kitépett, úttestre dőlt fák ezekben a régiókban is korlátozzák a közlekedést. Brünn, Hodonín és Prostejov környékén szintén több település van áramszolgáltatás nélkül.

Meteorológusok szerint az esővel kísért szélvihar várhatóan csak a csütörtök esti órákban csendesedik el végleg.