Elhunyt Jacues Piccard svájci kutató

Vágólapra másolva!
Nyolcvanhat éves korában meghalt Jacues Piccard svájci tudós, felfedező. Piccard merült le elsőként a világon a Mariana-árokba saját készítésű merülőhajóján.
Vágólapra másolva!

Szombaton, 86 éves korában elhunyt Jacques Piccard svájci tudós és felfedező, aki saját építésű merülőhajóján elsőként érte el a tenger fenekét annak legmélyebb részén, a Mariana-árokban. "A XX. század egyik nagy felfedezője, a legnagyobb mélység embere, egy igazi Nemo kapitány hunyt el november elsején a Genfi-tó partján" - így jelentették be Genfben Piccard halálhírét.

Jacques Piccard a Trieste nevű búvárhajóban 1960. január 23-án - az amerikai Don Walsh társaságában - 11 034 méteres mélységbe merült le, ami azóta is merülési rekord. A technika szerelmeseként több búvárhajót is épített, 82 éves koráig maga is merült ezekkel. 1969-ben sodródó merüléssel egy hónapon át követte a Golf-áramlatot, háromezer kilométeren keresztül.

Piccard legnagyobb érdemének azt tartotta, hogy életre bukkant a Mariana-árok fenekén, és ez elvezetett oda, hogy megtiltották atomhulladék eltemetését a tengeri árkokban.